УНАПРЕЂЕЊE САРАДЊЕ ПОКРАЈИНСКЕ ВЛАДЕ И ЕВРОПСКЕ БАНКЕ ЗА ОБНОВУ И РАЗВОЈ – ЕБРД

Потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић примио је данас делегацију Европске банке за обнову и развој, коју је предводила Жужана Харгитај, директорка за Западни Балкан, са којом је разговарао о проширењу сарадње Покрајинске владе и ЕБРД у различитим, веома значајним областима.

Саговорници су се сложили да постоје неискоришћени потенцијали и могућности за раст кроз инвестирање у областима енергетске ефикасности, водопривреде и наводњавања.

Први корак је данас потписан меморандум о разумевању ЕБРД и ресорног покрајинског секретаријата за енергетику, који се односи на реализацију пројекта „Енергетска ефикасност јавних зграда АП Војводине“.

Европска банка за обнову и развој је одобрила 100.000 евра за израду анализе потенцијала за унапређење енергетске ефикасности 80 јавних зграда, на више различитих локалитета на територији АП Војводине.

Потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић је навео да је Покрајинска влада у последње три године доделила преко 1,2 милијарде динара за пројекте којима се доприноси побољшању енергетске ефикасности, али је финансијску подршку ЕБРД за израду „Атласа енергетске ефикасности“ за 80 јавних објеката оценио као изузетно значајну, јер треба да послужи као модел за висину инвестиционих улагања у унапређење енергетске ефикасности у свим јавним објектима.

„На територији АП Војводине постоји око 3.000 јавних објеката о којима се старају Република Србија, АП Војводина и локалне самоуправе. Због тога је значајно да се изради атлас за првих 80 зграда овог типа, који треба да нам покаже пут и начин како да јавне објекте у Војводини учинимо енергетски ефикасним: да смањимо трошкове њиховог коришћења који се, иначе, плаћају из буџета, да корисницима тих објеката – а ради се најпре о школама, здравственим и социјалним установама – боравак у њима учинимо комфорнијим и да, коришћењем обновљивих извора енергије, сачувамо и заштитимо животну средину“, изјавио је Милићевић.

Разговарали смо такође, како је рекао Милићевић, на који начин ћемо продубити сарадњу између Покрајинске владе и ЕБРД у водопривреди и стављању свих ходропотенцијала у АП Војводини у функцију наводњавања, као и о свему ономе што се на тај начин може валоризовати кроз пољопривредну производњу.

Директорка ЕБРД за Западни Балкан Жужана Харгитај изразила је задовољство што данас започиње сарадња са Покрајинском владом. Према њеним речима, енергетска сигурност заснива се на енергетској ефикасности, као и борба против климатских промена.

„У сарадњи са Покрајинском владом, радићемо на развијању мера енергетске ефикасности које ће утицати на побољшање квалитета живота људи, као и на развој нових пословних прилика и активности кроз инвестирање у овој области. То је само почетак, свакако планирамо да сарадњу проширимо и на област наводњавања у Војводини“, изјавила је Жужана Харгитај.

Европска банка за обнову и развој је међународна финансијска организација, која у нашој земљи послује већ 18 година.