UPOZNAJMO ETNO PEVAČKU GRUPU „VASILIS“, IZ ĐURĐEVA

Posetioci kulturno-zabavnih manifestacija u opštini Žabalj  i šire, često su u prilici proteklih meseci da uživaju u pesmama pevačke grupe „Vasilis“, iz Đurđeva.

Grupa je zvanično formirana u novembru mesecu 2018. godine, radi se o mladim pevačima  koji su ranije pevali i nastupali u đurđevačkom K.U.D.- „Branislav Nušić“.

Trenutno grupa broji 9 članova koji imaju višegodišnje iskustvo na nastupima i muzičko obrazovanje.

Njihov repertoar ide od bećaraca do sevdalinki,  duhovnih i starogradskih pesama, do savremenih kompozicija, kojima posetioce vode kroz sve predele našeg bogatog Balkana.

Rado izvode poznate etno pesme, u nešto modernijem maniru, trudeći se da ne narušavaju autentičnost izvorne muzike, i pevaju na jezicima nacionalnih manjina.

Na taj način predstavljaju multikulturalnost opštine Žabalj u kojoj žive.

Zamolili smo njihovu predsednicu Oliveru Saponjoš da nam kaže koje pesme na nastupima izvode, koji nastup im je posebno ostao u dobrom sećanju: „Sve pesme su nam drage i svaka je lepa na svoj način, pesme sa Kosova i Metohije i iz južne srbije su nam omiljene. Što se da objasniti nekim posebnim setnim melosem koji karakteriše ove pesme, tako su na primer pesme „Crven cvete“, „Gusta mi magla padnala“, „Šetala se kuzum Stana“,“Zaspo Janko“, često deo našeg repertoara. Isto tako su to vojvođanske pesme, kao što je „Srce moje Vojvodine“,“Đurđevska kišica“, „Hajd na rogalj momče“.

Entuzijazam i ljubav prema etno muzici nas inspiriše, atmosfera na probama je uvek pozitivna i puna dobre enrgije, svesni smo da se sve to lako uočava na nastupima.

Svaki nastup je za nas značajan i drag, izdvojili bi smo učešće sa ansamblom Venac iz Gračanice, bila nam je izuzetna čast što smo se našli na istoj sceni sa takvim profesionalcima, o našem učešću smo danima posle toga pričali“.

Nedavno su članovi etno grupe „Vasilis“, imali samostalni koncert u Senti, koji je izuzetno bio dobro prihvaćen od strane publike.

Ovi mladi ljudi polako ali sigurno trasiraju svoj put, za veoma kratko vreme stvorili su dobar tim sa jasnom komunikacijom, kao i lepim međuljudskim odnosima, punim razumevanja, poštovanja i tolerancije.

Svojim nastupima pokazuju svu lepotu tradicionalne muzike, čuvaju etno pesme od zaborava, i uspešno ih prenose mladim naraštajima.

Ovim mladim ljudima, čuvarima kulture i tradicije, potrebna je podrška u vidu što veće posećenosti svih njihovih nastupa, oni veoma dobro znaju kako će to vama uzvratiti. 

Za vojvodjanske: M. Živković