УПОЗНАЈТЕ ДЕО БОГАТЕ РИЗНИЦЕ СПЦ У КИКИНДИ

Поводом 250 година од изградње храма Светог Николе у Кикинди, у галерији Културног центра отворена је изложба „Ризница Српске православне цркве у Кикинди“, а у склопу обележавања летњег Светог Николу, градске и храмовне славе. Изложбу је отворила Станислава Хрњак, председница градске Скупштине:

– Ово је заиста посебна изложба и има посебну тежину. Описује једно време наших предака, вере и време духа. Ово је година у којој се обележава велики јубилеј храма Светог Николе. Врло се радујем што је сарадња између СПЦ и овдашњих свештеника са локалном самоуправом веома добра. Врло је важно да оживимо јединственост, да будемо јединствени у вери и спонзамо колико је то значајно за наше душе. Ово јесте прилике да се истакну симболи вере. Без вере, наде, традиције и културе нема и нас као народа- подвукла је она. Јереј Никола Мишковић, старешина храма Светог Николе, признао је да је изложба „Ризница Српске православне цркве у Кикинди“ веома значајна за цркву и наш град. Суграђани и верници могу да виде део богате ризнице СПЦ у Кикинди. Поред икона и слика, изложене су књиге исповеданих, умрлих и књиге рачуна, као сведоци посебне улоге цркве у времену када је живот фунционисао другачије:

– Ово је прилика да суграђани који не долазе често у нашу цркву, ове предмете виде у потпуно другачијем амбијенту. Изложбу „Ризница Српске православне цркве у Кикинди“ могу да погледају у наредних десетак дана- навео је јереј Мишковић. Иначе, на месту старе цркве плетаре, далеке 1769. године, подигнут је храм Светог Николе.

Извор: Град Кикинда