UPOZNAJTE ILIJU, NAJBOLJEG MLADOG ŠAHOVSKOG KOMPOZITORA NA SVETU

Ilija Serafimović, petnaestogodišnji Pančevac, nedavno je osvojio prvo mesto na Takmičenju u šahovskoj kompoziciji za juniore do 23 godine, koje se održalo u okviru 62. Kongresa svetske federacije za šahovsku kompoziciju, navodi 013info. O značaju ovog uspeha govori, ne samo činjenica da je iza sebe ostavio najbolje juniore iz bivšeg Sovjetskog Saveza, Izraela i Sjedinjenih Američkh Država, zemalja koje neuporedivo više ulažu u mlade šahiste, već i to da je ovo njegova četvrta uzastopna titula u isto toliko godina održavanja ovog takmičenja.

Koliko je Ilija veliki talenat dokaz je i to što je na ovom Kongresu uz svog mentora, velemajstora problemskog šaha Marjana Kovačevića i druga Marka Ložajića, koji trenutno studira u Nemačkoj, bio, po drugi put, član naše seniorske reprezentacije u rešavanju šahovskih problema. Sa nepunih 15 godina debitovao je u seniorskoj konkurenciji na Evropskom prvenstvu u Atini, u maju ove godine.    

Ovom izvanrednom momku, osim njegovog mentora, najveći uzori su britanski velemajstor praktičnog i problemskog šaha Džon Nan, kao i osmostruki šampion sveta u rešavanju Pjotr Murđa iz Poljske, sa kojima je imao priliku da provodi vreme tokom ovog Kongresa. Podužom listom nagrada, priznanja i takmičenja koje Ilija ima iza sebe pohvalili bi se i mnogo stariji, a razni časopisi o problemskom šahu širom sveta objaviljivali su njegove kompozicije.

„Kao najveći uspeh u šahovskoj kompoziciji smatram to što sam uspeo da napravim mat u dva poteza u čijem sam rešenju prikazao šest različitih promocija skakača, što predstavlja rekord koji niko dosad nije ostvario. Ovaj problem objavio je čuveni britanski časopis „The Problemist“, rekao je Ilija za na naš portal.

A sve je počelo pred Ilijin polazak u prvi razred osnovne škole, kada su ga tata i dede naučili prve šahovske poteze. Nikad ga nisu puštali da pobedi što ga je, kako sam kaže, teralo da ih što pre nadmaši. Prve šahovske probleme počeo je da rešava sa devet godina u raznim časopisima, a zbog velike želje da ode na neko takmičenje u rešavanju problema, tata ga je 2013. godine poveo na jedno kolo Lige rešavača Srbije.

„Nisam rešio nijedan problem, ali je moje interesovanje primetio velemajstor u komponovanju i rešavanju, Marjan Kovačević i pozvao na svoju sekciju pri šahovskoj akademiji ŠK „Beograd“. Tamo sam otkrio svu lepotu problemskog šaha, što me je opredelilo da mu se u potpunosti posvetim. Naučio sam da, osim rešavanja, postoji i kompozicija, deo problemskog šaha koja obuhvata pravljenje tj. komponovanje šahovskih problema. Komponovanje mi se više sviđa od rešavanja. Posebna draž komponovanja je u stvaranju nečeg što niko pre vas nije napravio“, kaže Ilija.

Zadovoljstvo koje oseća kada napravi neki novi problem, najveći mu je motiv za nastavak bavljenja problemskim šahom, jer iako ponekad proces traje i nekoliko meseci, kako kaže, ništa ne može zameniti osećaj kada stvori nešto novo i originalno. Nada se da će jednog dana steći titule velemajstora šahovske kompozicije ali i rešavanja. Do tada, cilj mu je osvajanje titule FIDE majstora, što očekuje da će se desiti do kraja godine, a podrška mu ne nedostaje. Na prvom mestu tu su roditelji i mentor, ali i drugari i drugarice.

„Podršku sam imao i svojoj osnovnoj školi, prvo od učiteljice Nevenke Petrović, a kasnije odeljenskog starešine Radice Milovanović, kao i ostalih nastavnika i direktorke. Želim da spomenem da su svi članovi Društva šahovskih problemista Srbije uvek spremni da mi pomognu savetima kada komponujem neki problem. Isto tako i ja pokušavam njima da budem podrška i dam neku novu ideju“, kaže ovaj petnaestogodišnjak.

Od ovog septembra Ilija je gimnazijalac i trenutno mu je sva pažnja usmerena na početak škole i dobar start u novom odeljenju. Završivši OŠ „Miroslav Mika Antić“ kao učenik generacije, upisao je smer „učenici sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku“, a trenutno mu je u vrhu interesovanja fizika, za šta je najviše zaslužno učešće na Naučno-edukativnom kampu „Mihajlo Idvorski Pupin“, po pozivu našeg Centra za talente.

I dok niže uspehe kako u školi, tako i van nje, ima vremena za hobije, bavljenje sportom, izlaske, a komponovnje šahovskih problema mu je na prvom mestu. Za sada je na nastupe u inostranstvu odlazio zahvaljujući, kaže Ilija, velikom odricanju svojih roditelja i pomoći kluba. Zbog nedostatka sredstava, ovaj mladi Pančevac, koji se ponosi što mu se pružila prilika da predstavlja svoju zemlju i grad, nije bio na proglašenju pobednika u Drezdenu. Na njemu je da, kao i do sada, vredno radi, a na drugima da se postaraju da do slične situacije nikada više ne dođe.

Izvor: 013info