„УПОЗНАЈТЕ СУБОТИЦУ“ ПОВОДОМ ДАНА ГРАДА

Суботица прославља Дан града 1. септембра и тим поводом организован је богат културни и забавни програм. Одржавају се концерти, промоције књига, позоришне представе, филмске пројекције, изложбе. У центру су постављене тезге са рукотворинама, уметничким предметима и прехрамбеним производима, односно Вашар гастрономије и старих заната. Од спортских активности одржан је Суботички полумаратон. Целе недеље има интересантних догађања, а за сам Дан града уприличено је и традиционално подизање заставе испред Градске куће.

За нас који тек упознајемо овај прелепи град посебно интересантна је била организована едукативна шетња кроз Суботицу. У ову садржајну и потпуно бесплатну шетњу под називом „Упознајте Суботицу!“ повео нас је Клуб путника Фондације „Данило Киш“ придруживши се обележавању Дана града, као и и претходних година.

Фондацију за омладинску културу и стваралаштво „Данило Киш” основао је Град Суботица 2005. године у циљу унапређења културног живота младих и даљег развијања интеркултуралности и мултикултуралности, у почетку под називом „Фокус”. Од јануара 2012. године мења се назив у „Данило Киш“ по познатом писцу рођеном у Суботици. Фондација спроводи своје програме у сопственом простору који се налази у згради „Јадран“, у парку Ференца Рајхла.

Управо овде, на платоу испред зграде у 18 часова је била полазишна тачка туристички вођене шетње које је трајала сат и по. Скупила се повелика група заинтересованих грађана а туристички водич био је Борис Тот. Ближе смо се упознали са историјом, архитектуром, познатим личностима и знаменитостима Суботице. Борис своје знање преноси на приступачан и занимљив начин уз понеку анегдоту, тако да су и они који су први пут овде и дугогодишњи житељи имали много тога да науче.

Суботица је град сецесије и прво што туристи примете су заобљене линије и необичне комбинације боја овог уметничког стила. Такву једну зграду видели смо на самом почетку шетње, у Парку Ференца Рајхла. То је изузетна Рајхлова палата, где је данас Савремена галерија. Најамна палата Шаламона Соненберга је још један диван пример, са биљним мотивима на декоративним елементима од Жолнаи керамике. Данас је ту Генерални конзулат Републике Мађарске.

Суботичка синагога је једна од најлепших у овом делу Европе и једина у Европи која носи обележја мађарске варијанте сецесије. Декорација на фасади и црепу израђена је у печујској фабрици керамике Жолнаи. Деметрова палата има елементе геометријске бечке сецесије, и овде је сада Градски музеј. Палата Аустроубарске банке мотивима цвета сунцокрета, главе Меркура, женских лица, кошница, кључ и квака у облику сфинге, преноси поруку о богатству и сигурности.

Градска најамна палата је пројектована у духу бечке сецесије. Центар и симбол Суботице, Градска кућа кроз шаре стилизованих цветова представља сецесију обогаћену мађарским фолклором. Градска библиотека је смештена у необарокну зграду где је некада био Национални казино, са једним од најлепших балкона у граду који на леђима носе два атласа. У необарокном стилу пројектована је и зграда у којој је данас Гимназија. Видели смо и Фрањевачку цркву, подигнуту на остацима средњовековне тврђаве која датира из петнаестог века. Застали смо и код споменика Ивану Сарићу који се бавио бициклизмом и мотоциклизмом али је остао упамћен као пионир ваздухопловства. Чули смо интересантну причу како је 1910. године, свега 3 године после браће Рајт, авионом сопствене конструкције и израде полетео са суботичког хиподрома.

Ово су само неке од грађевина које смо упознали у овој садржајној шетњи кроз центар Суботице. Град изузетне лепоте, са фонтанама, зеленилом, преко стабала Америчког копривића која надвијају целе улице до цветница раскошних боја. Одличан водич и време које нас је послужило допринели су да град заволимо на први поглед. Исти дан, такође у организацији Фондације „Данило Киш“ са почетком у 21 час, у Парку Ференца Рајхла, одржан је импровизацијски концерт под називом „Отворени џем“, након чега су наступили бенд „The Coil“ и састав „The Underdogz“.

Текст и фотографије: Ивана В.