УПОЗНАВАЊЕ УЧЕНИКА „БРАНКОВЕ“ ШКОЛЕ СА КАРВИНГ ВЕШТИНАМA

Јавни час презентације карвинга – уметности резбарења воћа и поврћа одржан је јуче у Средњој стручној школи „Бранко Радичевић“ у Руми. Карвинг – древна вештина настала у Азији, пре две миленијума, распрострањена је широм света, а све популарнија је и у нашој земљи.

Дарко Берковић, мастер шеф карвинга показао је јуче румским ученицима све лепоте ове гастрономске вештине и напоменуо да врхунски мајстор карвинга мора имати идеје, машту, квалитетан прибор због прецизности, док сама техника долази са вежбањем и искуством.

„Треба стрпљења и времена да би се научило, да би се дошло до звања мастер шефа карвинга. Ја радим већ десет година уметничко резбарење воћа и поврћа. Ученицима сам показао неке основне трикове како радити, а на њима је да се надограђују и усавршавају, а могу доста тога да погледају и на YouTube-у. Ја ово радим волонтерски, јер ме испуњава да идем по школама и показујем ученицима како се ради ова предивна тајландска уметност карвинга. Карвинг је све популарнији и надам се да ће ускоро ући у склоп гастрономије чији је и део у свету, те да ће ускоро и код нас и демонстрирати ученицима у свим школама“, рекао је Берковић.

Карвинг може да се ради на сваком тврдом воћу или поврћу, од малих црвених ротквица и цвекле до кромпира, бундева, диња и лубеница.

Борислав Димковић, професор куварства ССШ „Бранко Радичевић“ Рума сматра да је презентација карвинга и те како значајна за ученике јер поред употребне вредности гастрономије, морају водити рачуна и о њеној естетској страни.

„Драго ми је што је Дарко био наш гост, што су деца стекла ново искуство, спознали важност естетског изгледа оброка, јер све оно што сервирамо мора да плени изгледом. Ученици су заинтересовани, радознали, то је за њих све ново, упознали су се са вештином, са алатима који се користе. Ми  у склопу програма за куваре имамо и предмет уметничко обликовање тако да ће ово бити добра ствар да се и то савладава на предмету, да би тањир био што лепши“, рекао је Димковић.

Извор: Општина Рума