URADI SAM – OSTATKE HRANE PRETVORITI U ORGANSKKO ĐUBRIVO

Napravite sami organsko đubrivo od ostataka voća, povrća svežeg, kuvanog, gnjecavog, samo da se tek tako ne baci.

Nije loša ideja napraviti organsko đubrivo po sistemu; uradi sam od, nejestivih ostataka hrane koje bismo bacanjem poslali u nepovrat.

Evo jednostavnog uputstva:

Koje hranljive sastojke sadrže oviakvi ostaci? Zavisi od čega pravite smesu. Na primer ako stavljate kore od banane, bogate su fosforom i kalijumom. Ostaci čaja (listići ili u kesici) i kafe sadrže azot, ljuske jaja sadrže kalcijum i druge hranljive tvari, razno voće i povrće sadrži između ostlog magnezijum i sumpor . 

Šta namje potrebno:

Ostaci voća i povrća, (pretpostavka je da se meso pojelo) što raznovrsnije to bolje.

Blender

Kofa, kanta ili kanister

Voda

Dobra volja i malo slobodnog vremena

Počinjemo na tri.

Jedan, dva, tri!

Sačuvamo sve, baš sve ostatke hrane sveže, kuvane, pečene, svejedno. Možete iskoristiti i vodu u kojoj se kuvala hrana i dodati u smesu.

Sipajte smesu u blender (pazite na kosti, ako ih ima) dodajte vodu da dobijete željenu  gustinu.

Izblendirajte

Prespite smesu u kofu ili kanister (zavisi od količine, a količina od broja ukućana ili gostiju) Dobro promešajte, prekrijte kofu, i ostavite da prenoći. Ako ste baš dokoni možete smesu i da procedite.

Prespete u kantu za zalivanje i na kraju srećni i zadovoljni zalivate ogladnele biljke. Ako zalivate u bašti najbolje zalivati naveče, ako zalivate biljke u saksijama, začinske ili ukrasne u stanu ili u kući, onda ne više od dva puta mesečno.

Nećemo spasiti planetu zemlju od klimatskih promena ili radnicima Gradske čistoće smanjiti obim posla, ali nije na odmet.   

Za vojvodjanske.rs B. M.