УРЕЂЕНА БИЉНА ДЕПОНИЈА У КУЦУРИ

Екипе ПЈ „Чистоћа“ завршиле су радове на санирању биљне депоније у Куцури. Радови су се обављали  на основу решења Одељења за инспекцијске послове општинске управе Врбас.

Радови на депонији, површине тринаест хиљада метара квадратних, обављали су се у две фазе. У првој фази булдозером је очишћен и нивелисан простор и нагуран отпада у оближњу депресију. Друга фаза односи се на приступни пут који води ка депонији, дужине триста метара, одакле се нагомилано смеће машинама и возилима уклањало и пребацивало на плато саме депоније.

„Радницу су четири радна дана уређивали депонију како би овај простор учинили функционалним. Радови су се одвијали на неприступачном терену где је, поред велике количине комуналног отпада, било је доста коровског растиња које је негде достизало висину и до три метра. Машинама смо уредили депонију како би она могла да служи својој намени. Највећи проблем представљао је нагомилани отпад дуж пута који води до депоније поред ког се налазе одводни канали и оранице,“ рекао је пословођа у ПЈ „Чистоћа“, Младен Павловић.

Већина домаћинстава у Куцури има типизаиране канте, а комуналци сваког петка односе смеће, те не постоји разлог да се комунални отпад одлаже на местима на којима то није предвиђено.

У месној заједници Куцура кажу да такозвана биљна депонија представља велики проблем од када постоји.

„Овде је било разбацано свега и свачега. Највише је био набацан шут, иако у Куцури постоји депонија за одлагање шута коју редовно чисти МЗ два до три пута месечно. Коначно смо решили проблем. Видећемо докле ће да траје. Надамо се да ће грађанима прорадити свест и да овде неће одлагати отпад који није предвиђен. Зато апелујемо на грађане да поведу рачуна о себи и о животној средини,“ рекао је председник савета МЗ Куцура, Стеван Самочета.

Неконтролисано одлагање отпада на депонији лоше утиче на околину и здравље људи. Апелујемо на суграђане да савесним понашањем и правилним одлагањем отпада допринесу очувању животне средине.