УРЕЂЕЊЕ ПУТИНАЦА

У центру Путинаца, испред Храма Архангела Гаврила, данас се изводе радови на уређењу паркинг простора. Припремни радови су почели крајем прошле седмице, а данас је механизација кренула са асфалтирањем паркинга површине 46Х5 метара. Општина Рума је у протеклим годинама уложила значајна средства у Путинце, а ови радови су наставак постојећег пројекта унапређења сеоске инфраструктуре и уређења села, изјавио је Бранко Мандић, председник Савета МЗ Путинци.

„Много нам значи паркинг, прво због уређења села, али и због лепог изгледа цркве, верујемо да имамо најлепши храм у румској општини. Пре паркинга је овде била обична земља. Верници који су долазили у цркву, на крштења, венчања, паркирали су се на земљу па је било блата, воде, свега“, каже Мандић и додаје да ће паркинг имати око 15 места.

„Надамо се да ћемо добити петнаестак паркинг места, јер планирамо да ставимо жардињере са цвећем, како би спречили паркирање камиона. Тако ће свако ко пролази овуда моћи да види овај свети храм, а посебно у вечерњим сатима, јер је јако лепо осветљен“, напомиње Мандић и истиче да је тренутно у селу у току и замена свих дрвених бандера и да ће бити постављено близу 70 бетонских бандера.

„Савез МЗ је активан, имамо доста квалитетних пројеката и Општина Рума је препознала нашу жељу да заједно подигнемо квалитет живота у селу и стога смо веома захвални председнику Слађану Манчићу. План нам је да радимо и Косовску улицу пошто је изузетно прометна. Скидаћемо банкину и насипати ризлу пошто улица има доста излазака за њиве, а онда ћемо радити пројекат за асфалтирање да бисмо је решили на дуже стазе. Реч је о улици дужине око километар и двеста-триста метара. Надамо се да ћемо то урадити ове године, али и део Железничке улице, јер је још око 120 метара неасфалтирано. Када то завршимо онда ће све улице у Путинцима бити асфалтиране“, поручио је Мандић.

Од асфалтирања паркинга испред Храма Архангела Гаврила користи имају и мештани Путинаца и црква, оцењује сеоски свештеник Радомир Клинцов.

„Захвалио бих се и месним властима и председнику Слађану Манчићу на помоћи да улепшамо овај део села око нашег Храма Архангела Гаврила. Овај Храм се и обнавља и доживљава свој духовни препород. Ми смо средствима прикупљеним добротворним прилозима уредили спољашњост храма и унутрашњост дворишног простора, а сада нам предстоје и радови на унутрашњости саме цркве грађене у барокном стилу. Нема сумње да је наш заједнички циљ да имамо село за понос.“, тврди протојереј Радомир Клинцов.

Општина Рума је у протеклом периоду финансирала више значајних пројеката у Путинцима, од пешачко – бициклистичке стазе која спаја Путинце и Жарковац, до радова на путној инфраструктури и изградњи и санацији објеката образовних установа и сеоских амбуланти.

Извор: Општина Рума