УРЕЂЕЊЕ ВРТИЋА „ЈАСЛИЦЕ“ У РУМИ

Уместо, традиционално, за време летњег распуста, Општина Рума је ове године раније кренула са пословима санације и уређења предшколских и школских објеката. С обзиром да предшколска установа „Полетарац“ не ради пуним капацитетом створили су се услови да већ у мају крену обимнији радови на уређењу објеката. По предлогу директора „Полетарца“ први радови се изводе на објекту „Јаслице“ који се налази тик уз румску ОШ „Вељко Дугошевић“. Радови подразумевају уређење спољне фасаде, лимарске радове, али и замену дела столарије, рекао је председник Општине Рума Слађан Манчић, који је данас у друштву начелника Општинске управе Душана Љубишића обишао радове.

„Уредићемо комплетно спољну фасаду објекта, али и мањи део столарије, с обзиром да је већи део столарије већ ПВЦ. Боја фасаде ће бити другачија, у беж нијанси, неће више бити „Зелене јаслице“, али најбитније је да ће овај објекат, који је споља био у лошијем стању, добити нови изглед и да ће спремно дочекати децу када „Полетарац“ крене са радом у пуном капацитету. Из буџета смо за ову намену одвојили нешто испод 600.000 динара са ПДВ-ом што није велика цена, добијена цена у односу на 700 квадрата колико има површине у спољном обиму овог објекта“, изјавио је председник Манчић, који завршетак радова очекује до краја месеца.

„Људи раде без обзира што повремено пада киша, обављају се сви они радови које временске прилике дозвољавају. Верујем да ће ускоро почети и фарбарски радови и наношење кулира по темељу. Олуци ће бити реновирани. Они, да тако кажем, „здрави“ ће бити префарбани да се уклопе у боју фасаде, они који буду морали да се замене биће замењени“, поручио је Манчић.

Објекат „Јаслице“ похађа седамдесетпеторо деце подељених у четири групе, а реч је о малишанима узраста од једне до три године.

„Фасада ће бити светлија, лепша, нова и сигурно ће се вратити онај сјај какав одају уређене старинске фасаде, самим тим ће се улепшати и читав овај крај“, казао је директор УПВО „Полетарац, Радослав Машић.

Предшколска установа је свој рад тренутно организовала у пет вртића, три у граду (целодневни боравци Центар, Коцкица и Првомајска) и два у селима (Путинци и Платичево). Директор Машић истиче да се у наредној школској године може очекивати и већи број деце, него у овој када румске вртиће похађа 1.640-оро деце.

„Најбројнија су деца рођена 2019. године и 2018. године, то су јаслене групе и по првим резултатима имамо их више него ранијих година. Има доста деце која нису рођена на територији Општине Рума, нити су овде живела, али су се њихови родитељи доселили у нашу општину и зато имамо још већи прилив деце“, каже Машић.

Председник Општине Рума Слађан Манчић је прокоментарисао још веће интересовање за упис деце у вртић него ранијих година и могућност формирања листе чекања.

„Добра ствар у овој ситуацији је да по најавамa имамо више деце у односу на текућу школску годину. На нама је да нађемо начин да сва та деца буду уписана и смештена у нашу предшколску установу. Поштујемо нормативе који су прописани од стране Министарства у смислу броја деце и размишљамо о новом простору. Наставићемо да радимо и наћи ћемо решење за сву децу коју ћемо да упишемо, само нек се деца рађају, на нама је да радимо на томе и да све њих збринемо, да сви имају адекватне услове да најраније године свог детињства проведу у уређеним објектима“, закључио је Манчић.

Извор: Општина Рума