УРОШ РАДОШЕВИЋ ПРВИ ДОПЛИВАО ДО ЧАСНОГ КРСТА

Победник богојављенског пливања за Часни крст на језеру Борковац је Урош Радошевић из Руме. Урош је двадесетогодишњи студент ФТН-а у Новом Саду.

„Нисам се спремао. Драго ми је да сам учествовао, треба имати храбрости пливати по овом времену“, изјавио је Урош.

Манифестацију у Борковцу, на којој је учествовало око 80 такмичара, организовали су Спортски савез општине Рума и Српска православна црквена општина Рума уз покровитељство Општине Рума. Најбржи пливач је дариван златним крстом и новчаном наградом од 10.000 динара, а сви учесници су добили благодарнице.

Председница Општине Рума, Александра Ћирић Бошковић се захвалила свим учесницима и честитала на одважности.

„Општина Рума на овај начин показује да чува и негује нашу традицију и наше обичаје. Пливање за Часни крст показује велику храброст, али ми на тај начин показујемо да је ово један од најзначајнијих празника у нашој традицији, у нашој вери. Трудимо се да га обележимо на најлепши могући начин“, рекла је председница Ћирић Бошковић.

Благословивши данашњу манифестацију архијерејски намесник румски, протопрезвитер-ставрофор Сретен Лазаревић подсетио је на важност данашњег празника и сам догађај крштења Исуса Христа у реци Јордан и објављивање Богочовека.  

„Ова благодат коју су примили данас пливачи, нека Бог подари, да их чува и штити не само до следећег Богојављања него кроз све дане живота“, пожелео је учесницима Лазаревић.

Програм данашње манифестације употпунила је Ања Табак која је отпевала химну „Боже правде“, док су за послужење и ове године биле задужене чланице удружења „Краљевчанке“ из Краљеваца. Велику подршку организатори су имали од волонтера Црвеног крста и лекара Дома здравља „Рума“, који су медицински обезбеђивали манифестацију.

Извор: Општина Рума