УРУЧЕНА 43 УГОВОРА ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ЕНЕРГЕТСКЕ САНАЦИЈЕ КУЋА И СТАНОВЕ

Предраг Ројевић, председник општине Врбас, свечано је данас уручио 43 уговора за унапређење енергетске ефикасности кућа и станова на територији општине Врбас, укупно вредна 7,95 милиона динара. Уговори су нови део континуиране заједничке акције Министарства енертетике и локалне самоуправе, која траје од 2021. године.

„Са овогодишња 43 уговора, број домаћинстава обухваћених програмом унапређења енергетске ефикасности порастао је на укупно 93. У 2022. години било је 15, а у 2021. 35 корисника. Програм обезбеђује вишеструку корист и за грађане, и за локалну самоуправу, и за цео електроенергетски систем. Грађани ће остварити дупле уштеде у кућном буџету. Добиће половину средстава за неопходну инвестицију, а због мање потрошње енгергената оствариће уштеде у кућном буџету. Мања потрошња обезбедиће уштеду енергетских ресурса и побољшати заштиту животне средине“, рекао је Ројевић.

Заинтересованим грађанима програм енергетске ефикаскности омогућује да у пола цене замене спољне прозоре и врата на кућама и становима, набаве и инсталирају котлове на природни гас, или постојeћe котла или пeћи замене ефикаснијим. Грађани су могли да конкуришу за набавку и инсталацију котлова на биомасу (дрвни пелет, брикет, сечку), замену постојеће или уградњу нове цевне мреже, грејних тела – радијатора и пратећег прибора, као и набавку и уградњу топлотних пумпи и пратеће инсталације грејног система и замену столарије. Корисници обезбеђују пола средстава, а другу половину обезбеђује општина и министаство. Средства су добила домаћинства из свих делова општине, Врбаса, Змајева, Куцуре, Равног Села, Савиног Села и Бачког Доброг Поља.

„Вредност 43 уговора за унапређење енергетске ефикасности које смо уручили данас нашим грађанима, износи 7.950.000 динара. Министарство рударства и енергетике је обезбедило 3.975.000 динара, колико је издвојила и општина Врбас, показујући тако посвећеност локалне заједнице остваривању циљева одрживог развоја. Наставићемо да заједно са Министарством рударства и енергетике пружамо подршку заинтересованим грађанима инвестирањем у развој енергетске ефикасности“, рекао је Ројевић.

Јулијана Рогановић, једна од грађанки општине Врбас којој је уручен уговор, истакла је да је реч о значајној подршци локалне самоуправе и Министарства енергетике. „Овај програм је заиста променио нашу свакодневицу. Уз помоћ државе и општине успећемо да заменимо врата и прозоре на целој кући, а уз то ћемо и смањити и месечне рачуне. То је веома велика и значајна подршка“, рекла је Рогановић.

Извор: Општина Врбас