УРУЧЕНА ПРИЗНАЊА ДОБРОВОЉНИМ ДАВАОЦИМА КРВИ

Црвени крст Рума уручио је данас, у Културном центру „Брана Црнчевић“, признања вишеструким добровољним даваоцима крви, изразивши велику захвалност свима онима који својим несебичним, хуманим гестом помажу другима и спасавају животе.

Као и претходних година признања су уручена људима који су крв дали 5, 10, 20, 35, 50, 75 и 100 и више пута, а ове године додељено je укупно 106 признања.

Бранислав Јовановић, секретар Црвеног крста Рума сматра да су свечаности попут данашње одличан начин да се мотивишу постојећи, али и придобију нови даваоци,  како би се породица даваоца увећавала, јер је крв стратешка компонента потребна задравству.

„У Руми увек гледамо да избалансирамо потребе и број давалаца. Имамо преко 1.200 давалаца крви на територији румске општине, али многи наши даваоци дају крв у Новом Саду, БГД и Шапцу па се тамо и воде, па је тако и број наших давалаца још сигурно већи за неких минимум 500-600 људи, вероватно имамо укупно око 2.000, што је негде 3-3,5 одсто од укупног броја становника“, рекао је Јовановић.

Свечаности уручења признања и обележавању Светског дана добровољних давалаца присуствовао је и Стеван Ковачевић, председник Скупштина Општине Рума који је изразио задовољство што се покрет добровољних давалаца крви у Руми одржава, као и чињенице да се из године у годину повећава број нових даваоца.

„Нови млади људи сведоче да је то покрет који има своју перспективу у Руми, веома је важна активност и Црвеног крста на овом делу хуманитарног рада, због тога што покрет добровољних давалаца крви враћа веру у солидарност и хуманост као принципе без којих светска и људска заједница не би имала  никакву перспективу“, истакао је Ковачевић, захваливши се волонтерима и активистима Црвеног крста који су увек били на висини задатка када су у питању кризне ситуације.

Др Љиљана Столић, педијатар и заменица председника УО Црвеног крста Рума напомиње да је и поред напретка технике и технологије, крв незамењива за спасавање живота.

„У Руми је одзив прилично задовољавајући, у време епидемије имали смо неколико акција добровољног давалаштва крви, где је за похвалу то што се јавило 48 нових давалаца који су сада први пут регистровани. То значи да постоји осећај емпатије, хуманости и потебе да се помогне човеку у невољи без обзира на то које је врсте та невоља, да ли је то катастрофа изазавана природним појавама или ју је изазвао сам човек ратним дејствима“, казала је др Столић.

Извор: Општина Рума