УРУЧЕНИ СЕРТИФИКАТИ О ЗАВРШЕНОМ ПРОГРАМУ СТАРТАП АКАДЕМИЈЕ ЖЕНСКОГ ПРЕДУЗЕТНИШТВА: 300 ПОЛАЗНИЦА ПРОШЛО ПРВИ ЦИКЛУС ОБУКА

Данас је у Покрајинској влади организован пријем за учеснице двомесечног програма стартап академије женског предузетништва под називом „ОснаЖена, она може све“, коју спроводи Центар за пословну едукацију и консалтинг „Core International“ из Новог Сада, уз подршку Покрајинског секретаријата за привреду и туризам, који дуги низ година спроводи програмске подстицајне мере намењене женском предузетништву.

Секретаријат је учествовао у креирању концепта овог пројекта, са циљем да допринесе јачању пословних снага жена, развијању и оснаживању капацитета жена заинтерсованих за самозапошљавање у стартап процесу, при чему први циклус подразумева окупљање учесница из десет градова и општина на територији АП Војводине, а сам пројекат, поред јачања самопоуздања и самовредновања жена, те стицања основних знања из области предузетништва микро и малих предузећа, подразумева и њихово оснаживање за улазак у предузетништво, стицање основних правних знања за покретање малог бизниса, анализу пословних идеја, истраживање тржишта, профилисање циљних група, стицање пословне комуникације у бизнису и дефинисање јединствене стратегије продаје.

Модули стартап академије намењени су предузетницама, превасходно женама које желе да постану предузетнице и започну власити посао, али и онима којима је потребна додатна едукација уз стручне тренере и менторе пословних вештина. Циљ академије је да се током два месеца, колико траје обука, пруже основна знања и вештине неопходне за успешно спровођење пословних процеса, а овај први циклус је завршило чак 300 полазница и то из Новог Сада, Суботице, Сомбора, Темерина, Кикинде, Зрењанина, Вршца, Панчева, Руме и Сремске Митровице.

Предавања су заснована на хибридној методи, односно на комбинацији онлајн предавања и у учионицама.

Покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић нагласио је овом приликом да учеснице, будуће предузетнице, не би требало да одустају у својим стремљењима и плановима да постану део приватног сектора АП Војводине и Републике Србије, већ да стечена знања примене у свом пословању како би биле успешне у својим делатностима.

„Ово је само почетак, за вас и за нас, почетак једног привредног замаха у Покрајини. На актуелном конкурсу, износ који издвајамо за подршку женском предузетништву већи је за 15 одсто у односу на претходни. Конкурс траје до 18. априла, немојте да пропустите могућност да конкуришете. Најављујем први конкурс за подршку оснивању нових предузећа, не само стартапа, већ и за предузећа која су основана годину дана уназад, у свим делатностима. Важан је ИТ сектор, али је важна и стоматолошка ординација, столарска радионица и фризерски салон“, рекао је Иванишевић, додавши да ће наредне недеље бити расписан позив за избор кандидаткиња и кандидата за информатичку обуку коју финансира Покрајински секретар за привреду и туризам, у оквиру програмске мере преквалификације и доквалификације.

Директор Сектора за предузетништво Привредне коморе Србије Бранислава Симанић истакла је да је 35 одсто предузећа која послују у нашој земљи у власништву жене предузетнице, те да је циљ Сектора да утиче на унапређење услова за њихово пословање, како би се тај број увећао.

Програм стартап академије је конципиран на упознавању полазница са основним појмовима о предузетништву, пословним идејама и кључним факторима важним приликом отпочињања сопственог посла, упознавању са неопходном документацијом за подношење захтева за стартап кредите или бесповратна средства за самозапошљавање, потом на упознавању са појмом и значајем пословног плана у савременим условима пословања, као и на стицању знања и вештина потребних за самосталну израду пословног плана неопходног за отпочињање посла.

Ментори и тренери су полазницама представили и основне менаџерске вештине за анализу пословног окружења, дефинисање или редефинисање визије и мисије организације, дефинисање циљева и стратегије малог бизниса.

Поред тога, учеснице су имале и прилику да стекну знања и вештине у вези са управљањем људским потенцијалима, посебно приликом запошљавања нових радника када је неопходно познавање законске процедуре, а са циљем да полазнице науче да у одређеним ситуацијама нађу адекватна решења.  Продаја и маркетинг, као и разрада биснис плана, два су модула која су додатно била обухваћена овом обуком.

Индира Попадић, пословни консултант и ментор, аутор пројекта, истакла је да је свака компанија једном морала бити почетник у бизнису, али да је у јавности уврежено убеђење да је покретање сопственог посла веома ризично, те додаје да се пажљивим планирањем и стицањем знања увећава потенцијал самог почетника у бизнису, те да су могућности безграничне.