УРУЧЕНИ УГОВОРИ И КЉУЧЕВИ СТАНОВА НАМЕЊЕНИХ СОЦИЈАЛНОМ СТАНОВАЊУ

Представници Општине Kула, Делегације Европске уније у Србији и УНОПС-а уручили су уговоре и кључеве станова намењених социјалном становању за шест породица из Kуле које припадају осетљивим друштвеним групама. Станови су обезбеђени у оквиру пројекта Активни инклузивни сервис Kула (АктИС Kула), који финансираЕвропска унија, а спроводи Општина Kула у сарадњи са Центром за социјални рад и Друштвом за помоћ МНРО „Плава птица“. Пројекат је део програма „Подршка ЕУ социјалном становању иактивној инклузији“. Шест породица припада првој групи која ће, поред стамбеног решења, добити иподршку у активној инклузији. Према речима Драгане Милошевић, представнице УНОПС-а и менаџерке програма „Подршка ЕУ социјалном становању и активној инклузији“, који се осим у Kули, спроводи у укупно 19 градова и општина, Европска унија је определила 27 милиона евра за овај програм који ће кроз изградњу, куповину и реконструкцију станова и кућа обезбедити кров над главом за 379 породица:

,,Програм подршке Европске уније социјалном становању и активној инклузији финансира се са 27 милиона еура од стране Европске уније, кроз програм предприступне помоћи и имплементира се у 19 градова и општина широм Србије, од Сомбора до Бујановца и од Љубовије до Жагубице на истоку. Односи се на подршку у становању и пружању мера активне инклузије за припаднике ромске популације, породице које имају особе са инвалидитетом, породице у којима се налазе жене жртве породичног  насиља и за младе који излазе из система подршке. Становање је обезбеђено кроз изградњу нових станова, кроз куповину и реконструкцију постојећих кућа или кроз обнову имовине коју корисници већ имају. Један од пројеката који се врло успешно спроводи у оквиру овог нашег програма је и пројекат „Активни инклузивни сервис Кула“ и ми смо као Канцеларија уједињених нација за пројектне услуге, која је имплементациони партнер Европској унији на овом програму, врло задовољни сарадњом која постоји  овде од стране локалних власти, општинске управе, свих чланова тима, а нарочито сарадњом која постоји унутар пројектног тима који чине представници локалне самоуправе, Центра за социјални рад и удружења ,,Плава птица“, и то све због тога да би наши корисници, а у општини Кула ће то  бити шеснаест породица из осетљивих друштвених група, добили своје нове домове, добили подршку у процесу  социјалне инклузије и живели на један другачији, достојанственији начин“.

Герхард Залцер, програмски менаџер у Делегацији ЕУ у Србији, захвалио се тиму који посвећено спроводи пројекат Активни инклузивни сервис Kула, јер синергија која постоји између општинеКула и њене партнерске организације омогућава постизање важних резултата за све кориснике пројекта и осетљиве групе у Kули.:

„Поносни смо, као Европска унија, што можемо да подржимо овај пројекат, са канцеларијом УНОПС, као имплементационим партнером, у многим градовима у Србији, са укупно 27 милиона eура. Мислим да смо постигли јако леп резултат, омогућивши нове домове за шест породица, што је најважнији моменат и заиста ми је драго што сам овде“.

Председник општине Кула, Дамјан Миљанић, истакао је да је општина Kула максимално посвећена бризи за наше најосетљивије суграђане.Такође, нагласио је да је за одрживост подршке важно то што корисници пројекта, поред стамбенихрешења, добијају и подршку у приступу јавним службама, обуке, каријерно вођење и запошљавањеуз менторство, обуку и запошљавање у социјалном предузећу основаном у оквиру пројекта „Активни инклузивни сервис Kула“:

„,,Наравно да је значај најдиректнији за шеснаестпородица, али оно што је приликом свечаног уручивања уговора споменуто,  најзначајније је што је општина Кула, као једна мала општина, али општина са великим срцем, са великим могућностима и жељама, спремна да помогне својим суграђанима, посебно најугроженијим категоријама, и то је основна порука и основна нит за овај и многе друге друге пројекте које спроводи општина Кула. Када кажем општина Кула, заправо мислим на један велики тим људи – тим људи из Општинске управе, из Центра за социјални рад, или, као у овом случају, партнерске организације ,,Плаве птице“. Без тог великог рада, и овај пројекат, финансијски веома значајан (преко 400.000 евра), не би могао бити реализован да сви ти људи нису стручно и посвећено радили на том послу. Крајњи бенефит је 16 породица које су добиле свој нови дом, не само објекат, не само станове и куће, већ потпуно опремљене објекте, и један менторски пројекат са њима у наредним годинама, где ће им бити дата шанса за образовање, знања, вештине, да потпуно самостално функционишу и изађу из зоне социјалне потребе, да могу самостално да живе и зарађују и издржавају своје породице. Уверен сам да је ово тек један од пројеката који ће бити спровођен и у наредним  годинама у нашој општини“.

Извор: Општина Кула