УРУЧЕНИ УГОВОРИ У ЦИЉУ ЕНЕРГЕТСКЕ ЕФИКАСНОСТИ И УШТЕДЕ

Комисија за енергетску санацију недавно је усвојила коначну ранг листу, а након тога је Општинско веће донело коначну одлуку која се тиче грађана који су испунили услове Јавног позива поводом субвенција за набавку и инсталацију котлова на природни гас и дрвени пелет. Потписивање Уговора и свечано уручење одржано је данас у великој сали Скупштине општине Кула.

Уговоре је поделио председник општине Кула, Дамјан Миљанић, који је искористио прилику да се захвали свим суграђанима који су конкурисали и тиме показали да је пробуђена еколошка свест код Куљана, али је додао да екологија није једини бенефит оваквих инвестиција, већ да је ту присутна и финансијска уштеда која ће бити сасвим реалан сплет околности након промене начина грејања. Миљанић је присутнима предочио и детаље конкурса који се односи на уградњу соларних панела за производњу електричне енергије за сопствене потребе и унапређење термотехничког система. Председник је додао да законска регулатива омогућава да грађани потпишу уговор са ЕПС-ом и производе струју и  да на крају месеца плате само ону разлику између произведене и потрошене струје и то једна новина од ове године.

Један од Куљана који је данас потписао Уговор, Вук Ковијанић, истакао је да се раније грејао на угаљ и на гас, те да ће ова субвенција доста монетарно значити када је у питању промена начина грејања у његовом домаћинству. Ковијанић, је додао да ће идуће године пробати да конкурише и за соларне панеле.“

Нешто више о самом одзиву, као и о бенефитима које носи реализација овог конкурса Сузана Мусић, енергетски менаџер општине Кула, истакла је: „Министарство за заштиту животне средине почетком године је расписало конкурс за замену индивидуалних ложишта, тако да наша општина учествује и ту смо добили значајна средства. Укупно је додељено три милиона динара и и општина Кула финансира са два милиона динара, што значи да је укупно пет милиона динара опредељено по овом конкурсу. Конкурс је био расписан и било је 102 пријаве, а од тога је 65 грађана добило котлове на гас и један на биомасу. Ми смо задовољни одзивом и требали смо можда још више средстава уложити у све то, међутим у току је конкурс за енергетску ефикасност Министарства рударства и енергетике, тако да су се грађани и на тај конкурс пријављивали за котлове на гас и за све остале мере које су биле предвиђене. Ја сам задовољна одзивом, као и сви ми у Општинској управи, јер наша општина ради на унапређењу енергетске ефикасности. Апелујемо на грађане да учествују на овим конкурсима, јер то доприноси увећању њиховог кућног буџета и уједно се доприноси очувању животне средине“.

Након поделе уговора председник општине истакао је да су мере које су и прошле године показале пун ефекат и показале се као добре мере јесу оне којима општина заједно са министарством субвенционише део средстава за замену савремених котлова на гас који су и ефикаснији и еколошки исправни, или ПВЦ прозора, као и поставку изолације. Миљанић је додао:“ Ове године та средства су дуплирана, тако да очекујемо дупло више и корисника. Ово је део једне целокупне енергетске политике, и не само енергетске ефикасности коју општина Кула спроводи, него и када је екологија у питању. Јавном сектору је општина Кула монтирала 11 котларница на гас, како у школама и вртићима, тако и у домовима културе и згради Општинске управе. На тај начин је потпуно елиминисана емисија угља и мазута, а остало је још неколико објеката да се заврше током следеће године и тада ће бити, еколошки гледано, пређено на један исправни енергент. Практично овога месеца очекујемо да се потпише уговор, а почетком школске године да се постави соларна електрана на основну школу „Иса Бајић“. Паралелно са тим се раде пројекти за остале објекте и потом ћемо, крајем ове и почетком наредне године, одрадити још неких десетак објеката у нашој општини, где опет желимо да све јавне установе производе такозвану зелену енергију за њихове потребе. “ Председник општине закључио је да се спровођењем оваквих мера на нивоу општине оваплоћују циљеви и енергетске ефикасности али и екологије.

Заинтересованост грађана за јавни позив је била велика, а локална самоуправа ће у наредним годинама пратити тренд раста заинтересованости грађана како би свако домаћинство могло да се прикључи очувању екологије, повећању енергетске ефикасности, али свакако и монетарној уштеди.

Извор: Општина Кула