УРУЧЕНИ УГОВОРИ У ВРЕДНОСТИ ОД 247 МИЛИОНА ДИНАРА ЗА ПРОТИВГРАДНЕ МРЕЖЕ И ПЛАСТЕНИКЕ

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевић уручио је данас 196 уговора у укупној вредности око 247 милиона динара корисницима који су добили субвенције за набавку противградних мрежа и за подизање пластеника.

Уговори за набавку противгрданих мрежа и елемената за подизање производних засада воћака, винове лозе и хмеља, потписани су са 136 пољопривредника. Укупна вредност инвестиције је око 211 милиона динара, од чега је Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство обезбедио 121,4 милиона динара, док је учешће пољопривредника око 90 милиона динара.

„За ову конкурсну линију смо ребалансом буџета у јуну обезбедили додатна средства у износу од 90 милиона динара, како бисмо изашли у сусрет готово свим пољопривредницима који су конкурисали за ову врсту инвестиција“, истакао Радојевић.

Он је нагласио да је у току 2018. године са војвођанским пољопривредницима закључено 230 уговора за набавку противградних мрежа. Инвестиције које ће на тај начин бити реализоване вредне су готово 358 милиона динара, и из покрајинског буџета су субвенционисане са 210 милиона динара. Како је Радојевић напоменуо, очекује се да ће реализацијом тих инвестиција под противградним мрежама бити нових 387 хектара воћњака.

Субвенције за подизање нових око 50.00 квадратних метара пластеника добило је 60 војвођанских пољопривредника. Укупна вредност инвестиције износи 35,3 милиона динара, од чега је Покрајина обезбедила 24 милиона динара, а учешће корисника је 11,2 милиона динара.

„По овој конкурсној линији, у овој години смо потписали 99 уговора, у укупној вредности од 71 милион динара, са учешћем Покрајинског секретаријата за пољопривреду од 48 милиона динара“, казао је секретар Радојевић и додао да ће реализацијом тих инвестиција бити обезбеђено нових 104 хиљаде квадратних метара пластеника.

Радојевић је напоменуо и чињеницу да су по овим двема конкурсним линијама посебно препознати пољопривредници млађи од 40 година, жене носиоци пољопривредних газдинстава и пољопривредници који се баве производњом у отежаним условима рада. Тако је по конкурсној линији за противградне мреже у 2018. години 165 корисника посебно финансијски стимулисано, са могућношћу повраћаја инвестиције до 70 одсто. На конкурсу за подизање пластеника из ових категорија је подржано 77 корисника.