УРУЧЕНИ УГОВОРИ ЗА КУПОВИНУ СЕОСКИХ КУЋА И ДОДЕЛУ ГРАЂЕВИНСКОГ МАТЕРИЈАЛА

У oпштини Бач је у оквиру Регионалног програма стамбеног збрињавања, свечано уручено 12 уговора за куповину сеоских кућа са окућницом из потпројекта 5, као и 21 уговор за доделу пакета грађевинског материјала из потпројекта 4, намењених избегличким породицама из Босне и Херцеговине и Хрватске, које имају пребивалиште на територији општине Бач.

Финансијска средства у износу од 143 xиљаде евра за куповину 12 сеоских кућа са окућницом као и средства у износу од 171 хиљада евра за доделу 21 пакета грађевинског материјала обезбеђена су из донаторског Фонда Регионалног стамбеног програма, преко Банке за развој Савета Европе.

Поред председника општине Бач као домаћина догађаја, свечаном уручивању су присуствовали помоћник комесара за избеглице и миграције и представници Комесаријата, као и представници УНХЦР-а, Јединице за управљање пројектима у јавном сектору, Фонда за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима и други.

Корисницима су се обратили председник општине Бач, Борислав Антонић, помоћник комесара за избеглице и миграције Републике Србије, Иван Гергинов и директор Фонда за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима, Душко Ћутило.

Оваj зajeднички вишeгoдишњи прoгрaм Републике Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Хрватске имa зa циљ дa oбeзбeди трajнa стaмбeнa рeшeњa зa нajугрoжeниjе избeгличке пoрoдице у све четири земље, од којих је највећи број управо овде у Србиjи.

Спроводи се уз подршку ОЕБС-а и УНХЦР-а, као и Банке за развој Савета Европе, а финансиран је највећим делом донаторским средствима Европске уније, која је и највећи донатор, Сједињених Америчких Држава, Немачке, Норвешке, Швајцарске, Италије, Данске, Турске, Луксембурга, Шпаније, Кипра, Чешке, Мађарске, Румуније и Словачке.

Извор: Општина Бач