URUČENJEM NAGRADA SVEČANO ZATVOREN 45. INFANT

Proglašenjem pobednika i uručenjem nagrada, u Velikoj sali novosadskog Kulturnog centra, večeras, 2. jula 2018. godine, završen je 45. Internacionalni festival alternativnog i novog teatra – INFANT.

Jednoglasnom odlukom ovogodišnjeg žirija, u sastavu: Jelena Miović, dramaturg u Ateljeu 212, Ivan Pravdić, profesor Akademije umetnosti u Novom Sadu i Vesna Dragojlov, koja se bavi graničnim oblicima elektronske umetnosti, nagrada za najuspešniju predstavu u celini dodeljena je komadu „Volitant“ plesne kompanije „Gobi“ iz Mađarske.

Ova predstava, kako je navedeno u obrazloženju žirija, pokazala je „čudesne mogućnosti minimalizma u svim pozorišnim segmentima, a samo jedno telo izuzetne Rite Gobi oslobođeno je rodne određenosti“.

Druga nagrada za najoriginalnije istraživanje jednog od segmenata pozorišnog jezika dodeljena je predstavi „Devojčica sa žicama“ Slovenskog narodnog gledališča i Moving Music Theatre iz Makedonije.

Za izuzetnu ekspresivnost na graničnom području između područja pozorišta i ostalih umetnosti, treću nagradu podelile su dve predstave – „Pozdravi ga i poljubi mi ga“ pozorišne trupe „Artopija“ iz Makedonije i „U izgradnji“ pozorišne trupe „Davai“ iz Izraela.

– Na ovogodišnjem INFANT-u imali smo priliku da vidimo nova kretanja u pozorištu sa puno elemenata originalnosti i inovacija u pozorišnom kontekstu, dobro osmišljenih i režija i tekstova – kazala je u ime žirija Vesna Dragojlov i uputila pohvale selektoru festivala Simonu Grabovcu i njegovim saradnicima u Kulturnom centru Novog Sada.

U čast nagrađenih, izvedena je predstava „Intima“ Porodice bistrih potoka iz Srbije.

Ovogodišnji INFANT počeo je 25. juna i publici u Novom Sadu ponudio je 11 predstava iz Francuske, Izraela, Španije, Slovenije, Makedonije, Mađarske, Rusije i Srbije.