УРУЧЕНО 30 УГОВОРА ЗА ДОДЕЛУ СЕОСКИХ КУЋА СА ОКУЋНИЦОМ

Данас су у Великој сали зграде Жупаније  уручени уговори за 30 сеоских домаћинстава намењених избегличким породицама из Босне и Херцеговине и Хрватске, у оквиру потпројекта 5, Регионалног стамбеног програма.

Регионални стамбени програм зajeднички је вишегодишњи програм Републике Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Хрватске, који има за циљ да обезбеди траjна стамбена решења за наjугрожениjе избегличке породице у региону, од којих је највећи број управо овде у Србији.  Спроводи се уз подршку ОЕБС-а и УНХЦР-а, а финансиран је средствима Европске уније, која је и највећи донатор, Сједињених Америчких Држава, Немачке, Норвешке, Италије, Швајцарске, Данске, Турске, Луксембурга, Шпаније, Кипра, Чешке, Мађарске, Румуније и Словачке. Фондом РСП управља Банка за развој Савета Европе.

Успешно спровођење РСП-а не би било могуће без ефикасне сарадње са јединицама локалне самоуправе. У име града Сомбора присутнима се обратила Душанка Голубовић градоначелница Сомбора која је изразила задовољство што је уручено 30  уговора којим ће се трајно стамбено збринути оне који већ деценијама чекају на свој адекватан смештај.

„Отуда ћу пре свега честитати свима вама који сте адекватно аплицирали и испунили све услове у нади да ће ово стамбено питање, које знам да је најважније за сваког човека, створити услове за квалитетан живот на територији града Сомбора. Могу да кажем да ми је посебно задовољство што је реч о куповини кућа на селима. Знамо да су наша села нешто што је важно за град Сомбор који има 15 насељених места и жели једнак квалитет живота у њима али наравно и људе који ће у њима живети. Управо из тих разлога захваљујем се што сте имали овакав избор, честитам и желим све најбоље, истакла је градоначелница Сомбора Душанка Голубовић.

У име Европске Уније, најзначајнијег донатора Регионалног програма стамбеног збрињавања, обратила се представница делегације ЕУ у Србији Бригита Кухар  која је истакла да је ово још један корак у проналажењу трајних стамбених решења за избегла лица која су због ратних дешавања пре много година дошла у Србију.

„Европска унија активно помаже активности чији је циљ обезбеђивање трајних стамбених решења за преостале избеглице након рата у бившој Југославији. Са 232 милиона евра ЕУ је највећи донатор Регионалног стамбеног програма те је већ до сада близу 3.200 породица добило стан,  сеоско домаћинство, пакет грађевинског материјала или монтажну кућу“ рекла је Бригита Кухар  представница делегације УЕ у Србији.

„Делим вашу радост данас због добијања места што можете назвати домом након толико година проведених у расељењу. УНХЦР и ОЕБС пружају подршку општинама Републике Србије и њиховим заједничким напорима да испуне своје улоге и обезбеде стамбена решења. Данас видимо конкретан резултат наше сарадње. Кључеви нових домова у вашим су рукама“ истакао је  Џозеф Мелот заменик шефа Мисије ОЕБС у Србији.

Догађају су поред градоначелнице Сомбора, Душанке Голубовић, присуствовали помоћник комесара за избеглице и миграције Републике Србије, Иван Гергинов, заменик шефа Мисије ОЕБС у Србији, Џозеф Мелот, представница делегације ЕУ у Србији Бригите Кухар, испред Јединице за управљање пројектима у јавном сектору, Јелена Томић, директор Фонда за избегла, расељена и прогнана лица, Душко Ћутило, као и представници других државних и међународних институција и организација и корисници.

Извор: Град Сомбор