УРУЧЕНО 50 СЕРТИФИКАТА “ХРАНА ИЗ БАНАТА”

Доделом сертификата “Храна из Баната” власницима и представницима угоститељских објеката и произвођачима хране и пића, данас је окончан прекогранични пројекат “Локално наслеђе за активни туризам у Банату“, који су заједнички реализовали Град Кикинде и Западни универзитет у Темишвару. Саша Танацков, члан ГВ и координатор активности пројекта, појаснио је да је саветодавно тело, сачињено од пројектних партнера српске и румунске стране, утврдило списак од стотинак јела које су ресторанима понудили као неку врсту репера:

– Што се тиче српског дела Баната остварили смо циљ. Дакле, 25 ресторана у средњем, северном и јужном Банату је понело сертификат “Храна из Баната”. То се десило и са истим бројем угоститељских објеката из жупанија Тимиш и Караш Северин – навео је Танацков. Угоститељи и произвођачи хране и пића сагласни су у оцени да ће им ови сертификати унапредити посао. Јавор Радованковић, власник познатог ресторана “Лојд” у центру Темишвара, указује да су сертификат добили сви ресторани који на менију имају аутохтону и домаћу храну:

– Одлично је што се преко оваквих пројеката зближавају народи и пословни партнери. Биће нам свима боље ако још интензивније сарађујемо – сматра Радованковић. Сви подаци о носиоцима сертификата наћи ће се на веб платформи на српском, румунском и енглеском језику.

Сертификате су од овдашњих угоститељских објеката добили ресторан “Бела вила”, “Језеро Баја”из Руског Села, “Мокрин Хаусе”, Етно кућа “Ђерам” из Мокрина, “Национална класа код Чварка”, посластичарнице “Атлер Фонтана”, ресторан “Ловац”, ресторан домаће кухиње “Балкан експрес” и дестилерија “Хуберт 1924” из Банатског Великог Села.

Извор : Град Кикинда