УСКОРО УРЕЂЕЊЕ АПАТИНСКИХ СКУЛПТУРА ПО НАЈВИШИМ МУЗЕОЛОШКИМ СТАНДАРДИМА

Изложба  скулптура савремене уметности на отвореном простору у Апатину настала је из продукције Симпозијума скулптуре Меандер, вајарске колоније која је деловала  у периоду  од 1994-2018.године. Овај Симпозијум реализовала је галерија Меандер која је у саставу Општинског културног центра Апатин. Идејни творац ове колоније је дугогодишња кустоскиња, историчарка уметности Радмила Савчић. Захваљујући њој и подршци коју је добијала Апатин има ову вредну Збирку у свом власништву. Пројекат је сваке године када се Симпозијум реализовао подржавало Министарство културе, а неколико пута и Покрајински секретеријат за културу.

Концепт Симпозијума састојао се у непосредној повезаности индустрије, а која је била у Апатину  релативно добро развијена и уметника који би користили њене услуге. Тако је  сваке године учествовало 4-5 уметника из земље и један из иностранства да у погонима апатинских фабрика уз помоћ алата, машина, техничке и стручне помоћи у расположивом материјалу изведу своја дела од којих је један био обавезан великог формата  који би се поставио у амбијенту града. Највећи део скулптура изведен је у бродоградилишту „Апатин.“ Тако су сваке године настале  нове скулптуре,  које су освајале просторе града и  мењале визуру урбаног амбијента.

Изложбу скулптура савремене уметности чини укупно 135 скулптура од чега је на отвореном постављено укупно 63 скулптуре од метала,  које се налазе на различитим локацијама града. Аутори   ових дела су  релевантне чињенице наше савремене скулптуре, чланови САНУ, универзитетски професори, уметници богате излагачке активности као и уметници из Италије, Шпаније, Португалије, Немачке, Румуније, Црне Горе, Словеније и Македоније.

Културни центар је 2020.године сазвао ревизију коју су чинили значајни стручњаци из ове области који су дали своје стручно мишљење о овој Збирци, а за коју сматрају да је изузетно вредна и значајна, али да сваку скулптуру треба представити и обрадити по највишим музеолошким стандардима. То подразумева адекватну поставку дела у јавном простору, конзерваторски третман, стручно обележје скулптура итсл. Након спровођења наведених мера по највишим стандардима ова Збирка у будућности заслужује да прерасте у Музеј скулптуре на отвореном.

Ми већ поседујемо монографију „Апатин-град скулптура“ ауторке Радмиле Савчић која представља прву фазу обраде ове Збирке која се састоји од представљања свих скулптура са фотографијама, местом настанка и свим другим референцама везаним за свако појединачно дело. Њу је сада потребно надоградити и следећа монографија би требало да буде једна врста студије односно експертизе и стручног става о овој Збирци. Она то апсолутно заслужује.

Захваљујући разумевању локалне самоуправе аплицирано је на конкурс Министарства културе „Градови у фокусу“. Циљ овог пројекта је да Збирку скулптура поставимо и обрадимо по највишим музеолошким стандардима, да се спроведу све физичко техничке мере, да се напише стручна студија о свим делима. С обзиром да су предмети Збирке дела која уживају претходну заштиту на њих и на Збирку у целини односи се Закон о културним добрима и Стручно упутство о условима и начину чувања и коришћења уметничко-историјских дела Народног музеја Београд. Да би се добила потврда о статусу културног добра за Збирку потребно је прикупити документацију која умногоме зависи и од тога како ће Збирка бити обрађена. Министарство културе је одобрило општини Апатин 6 милиона динара за ове намене, а пројекат ће спроводити Општински културни центар Апатин.

Извор: Општина Апатин