УСКОРО ВИРТУЕЛНИ АСИСТЕНТ У ЛОКАЛНОЈ САМОУПРАВИ

Градоначелница Сомбора Душанка Голубовић данас је у Београду потписала Споразум о сарадњи на пројекту „Унапређења општинских услуга у Србији и БиХ увођењем ChatBot апликације.

ChatBot апликација представља платформу помоћу које ће грађани моћи лакше, брже и ефикасније да приступе градским/општинским услугама.

„Ова апликација омогућиће да наш рад постане још транспарентнији у смислу отварања једног новог канала комуникације са грађанима, којим ћемо настојати да што већи број грађана и привредника на нашој територији упутимо о начинима и могућностима за остваривање њихових права, обавеза, али и свим оним другим информацијама које нису само у надлежности локалне самоуправе “ истаклаје овом приликом градоначелница Душанка Голубовић .

Како постоји растућа потреба за непосредним и тачним пружањем информација и услуга од стране локалне самоуправе, овом дигиталном комуникацијском платформом локална управа ће ојачати своју улогу компетентне, доступне и ефикасне администрације за услуживање својих грађана, тако што ће ChatBot апликација омогућити дигитализацију одабраних услужних поступака и ставити их на располагање, а грађани ће овим услугама моћи да приступе било када 24/7 преко свог паметног телефона или рачунара.

Ове услуге ће бити у потпуности аутоматизоване и неће бити ограничене радним временом градске/општинске управе. Стога ће примена ChatBot-а за градске/општинске услуге и пружање информација омогућити локалној администрацији да обради знатно већи број захтева грађана, упита, накнада и рекламација.

Поред Града Сомбора у пројекту као пилот локалне самоуправе учествују Град Шабац, Град Бијељина и Општина Лакташи, а спроводе га Национална алијанса за локални економски развој (НАЛЕД), Привредна комора Републике Српске, Немачка интернационална сарадња у Србији (GIZ) и SAGA New Frontier Group д.о.о. Београд.

Извор: Град Сомбор