УСЛУГЕ СПЕЦИЈАЛНЕ БОЛНИЦЕ ЗА РЕХАБИЛИТАЦИЈУ “РУСАНДA” ПОСЛЕ 12 ГОДИНА ПОНОВО ДОСТУПНЕ У ЗРЕЊАНИНУ

У згради бившег интерног одељења Опште болнице „Ђорђе Јоановић“ отворена је данас амбуланта Специјалне болнице за рехабилитацију „Русанда“ из Mеленаца, a oтворили су је градоначелник Зрењанина Симо Салапура и директорка “Русанде” Зорица Ћулибрк.

Градоначелник је указао да се поновним отварањем амбуланте у граду грађанима нуди нови и модернији, али и практичнији и јефтинији вид лечења наших суграђана.
– Према информацијама које сам добио из “Русанде” јесте да је од око 600 пацијената који су имали потребу да се лече у бањи, њих 400 било из Зрењанина. Дакле, сада са овим капацитетом овде се може одрадити 150 терапија дневно, а то ће смањити и путне тришкове наших суграђана који су свакодневно путовали у бању. Уједно ће то растеретити “Русанду” – рекао је градоначелник наводећи да је и апаратура нова захваљујући Покрајинском секретаријату за здравство. 
– Услови су овде на завидном нивоу и верујем да ћемо и додатно проширити капацитете и услуге које бања пружа у наредном периоду. То је само један вид унапређења здравства у нашем граду, јер, подсетимо се да смо прошле недеље такође промовисали добијање новог санитетеског возила и возила за пацијенте на дијализи, а данас се потписују нови уговори о опремању наше болнице и “Русанде”. Верујем да ће у наредном периоду наши суграђани имати још боље услове за лечење – рекао је градоначелник Симо Салапура и изразио велику захвалност свим здравственим радницима на изгарању током корона периода у Србији и нашем граду.

“Русанда” је почетком осамдесетих година отворила амбуланту у граду Зрењанину како пацијенти из града не би морали да долазе у Меленце ради остварења права на лечење већ би то своје право остварили у Зрењанину у просторијама старе поликлинике. 
Зорица Ћулибрк изразила је задовољство што Бања “Русанда” после 12 година поново има амбуланту у Зрењанину. 
– Дуги низ година смо тражили простор и покушавали, а недостајала су нам и средства и сада смо коначно са болницом потписали уговор. Покрајинска Влада је дозволила употребу њихових просторија за пружање наших сулуга, а средствима Покрајинског секретаријата за здравство смо комплетно опремили амбуланту, како нашим апаратима за примену физикалне медицине, тако и потребним намештајем и рачунарском опремом – навела је она. 

За сада ће само део услуга бити доступан, а како је навела, у плану је и да се у Зрењанину може обавити и “блатна терапија”, као и хидротерапија за шта су потребни посебни услови.
– Ово је веома значајно јер услуге бање постају доступне свима,  посебно када су финансије у питању јер се смањују трошкови за долазак у нашу установу, а достпуне су и осталим пацијанетима који због даљине и здравственог стања нису могли да дођу на рехабилитацију – рекла је још Ћулибрк.

Помоћник директора зрењанинске болнице за медицинска питања Вања Кункин казао је да је иницијална идеја била да се изађе грађанима у сусрет и да се већина услуга пружа и у зрењанинској болници. 
– На подстицају пре свега требамо да захвалимо Покрајинском секретаријату за задравство који су помогли и финансијски и организационо, али и Граду који све то подржава – рекао је Кункин.
– Верујем да ће ово бити успешна сарадња, а пацијенти задовољни – рекао је он и истакао да ће амбуланта радити у поподневним сатима од 15 до 21 сат.   

Извор: Град Зрењанин