УСПЕШАН МЛАДИ РОБОТИЧАР НА ПРИЈЕМУ КОД ГРАДОНАЧЕЛНИКА БАКИЋА

Градоначелник Суботице Стеван Бакић примио је данас, у Зеленој сали Градске куће,  Алексу Стевановића, члана роботичарског тима „МИ“, који је однео победу на овогодишњем европском такмичењу „ЕУРОБОТ 2022“, одржаном у Француској. Градоначелник Бакић је честитао Алекси Стевановићу, његовој шесточланој екипи, студентима Факултета техничких наука из Новог Сада као и њиховим предавачима на златној медаљи освојеној на првенству у Француској где је учествовало 110 екипа из 26 земаља. Бакић је овом приликом, младом роботичару, иначе стипендисти града Суботице, уручио пригодан поклон, књигу „Историја Србије“.

„Ово је један изузетан успех који показује квалитет нашег образовања основних и средњих школа и наших факултета, снагу наше науке и умећа наших предавача. Такође показује један висок степен познавања информационих технологија у Србији, чији млади људи побеђују тимове из вишеструко богатијих и развијенијих држава“, истакао је Стеван Бакић.

Он се захвалио и Алексиним предавачима на врхунском умеће да пренесу знање на младе таленте.

„Апеловао бих и овом приликом на младе Суботичане да се угледају на Алексу и на његове колега, а Суботица дефинитивно потврђује да је богата младим талентима из области науке, спорта, културе, да овај град као и држава Србија не треба да брину за своју будућност. Ово је нешто о чему волим да причам и о чему би медији требали да извештавају, да медијски простор буде испуњен текстовима о овим младим људима који су будућност Суботице и Србије“, истакао је Стеван Бакић.

Градоначелник Бакић је овом сјајном младом Суботичанину, студенту друге године ФТН на смеру Мехатроника, пожелео много успеха у животу и раду, који ће бити на понос свих његових суграђана.

Алекса Стевановић захвалио се градоначелнику на пријему, након кога је медијима укратко објаснио пут до успеха на такмичењу у Француској.

„У октобру прошле године прикључио сам се роботичарском тиму ‘МИ’, који већ дуги низ година прави робота за такмичење ЕУРОБОТ. Тим се састоји од три студента мехатронике који су на мастер студијама и три студента мехатронике који су на другој години студија. Напорно смо радили до маја ове године, када смо се такмичили на националном такмичењу. Убедљивим првим местом на националном такмичењу пласирали смо се даље са још два тима из Новог Сада: Мемристор и ++381robotics. У полуфиналу смо играли против најјачег Француског тима који нам је задао мало потешкоћа, али новим стратегијама које нису очекивали, успели смо да их савладамо. Финале смо играли против тима ’Dynamix’, из Аустрије, који смо савладали са два према нула“, рекао је Алекса Стевановић.

Он се захвалио свим спонзорима као и граду Суботици и изразио наду да ће у њима имати подршку и за убудуће.

Шампионски тим на такмичењу „ЕУРОБОТ 2022“ у Француској, осим Алексе, чинили су Александар Кичић, Славен Петковић, Срђан Апостоловић, Андрија Миросављев и Александар Лалић.

На пријему су присуствовали и члан Градског већа задужен за област привреде Срђан Самарџић и секретарка Секретаријата за друштвене делатности Јасмина Стевановић.

Извор: Град Суботица