УСПЕШАН НАСТУП ТУРИСТИЧКЕ ПРИВРЕДЕ СРБИЈЕ НА МЕЂУНАРОДНОМ САЈМУ ТУРИЗМА „ФЕРИЕН“ У БЕЧУ

Привредна комора Војводине (ПКВ) и Привредна комора Србије (ПКС) предводе привредну делегацију из Републике Србије која представља туристичку понуду Србије, на Међународном сајму туризма „Фериен“ у Бечу, а који се одржава до 19. јануара 2020. године.

„Прошле године смо први пут, после дужег времена, са туристичком привредом изашли на тржиште Аустрије. Са ПКС организовали смо наступ туристичке привреде на овом веома значајном и посећеном сајму туризма на аустријском тржишту. Наступ наших привредника изазвао је велико интересовање посетилаца. Прошлогодишњи сајам је посетило око 200.000 посетилаца којима су понуђени конкретни туристички програми. Наше фирме су имале прилику да  пронађу партнере и успоставе пословну сарадњу. На иницијативу великог броја чланица, одлучили смо да и ове године, у сарадњи са ПКС, организујемо наступ наших привредника, тако да ове године са нама наступа 36 привредника из наше земље“, рекао је председник ПКВ Бошко Вучуревић.

Међународни сајам туризма у Бечу један је од највећих туристичких сајмова у Аустрији, а посвећен је продаји туристичких аранжмана за одмор и путовања. Земља партнер овогодишњег сајма је Доминиканска Република, а своју понуду представља више од 800 излагача из преко 80 земаља. У оквиру националног штанда Србије, са својом понудом представљају се бројни хотели, туристичке агенције, винарије, етно куће и салаши, као и туристичке организације.

 „Интересантно је што овај сајам заиста има много посетилаца и драго нам је што смо ове године, заједно са ПКВ дошли на овај Сајам. Очекујемо доста контаката, јер су људи заиста заинтересовани, узимају брошуре, распитују се. То је рута Суботица-Нови Сад-Београд која је устаљена за туристе који долазе са Запада, тако да заиста очекујемо, у односу на ово интересовање, и повећану посету туриста из Аустрије и овог дела Европе“, рекао је Неша Радуловић ТО Града Суботице, којој је ово прво учешће на сајму „Фериен“ у Бечу.

Љубомир Поповић, испред хотела „Путник“ у Новом Саду, истакао је да од учешћа на овом сајму такође очекује много успешних контаката и као позитивно истиче то што су ПКВ и ПКС увидели потребу турситичких радника да преставе своје пословање баш на овом сајму и омогућиле им то.

„Сматрам да је то одличан начин да почнемо да сарађујемо овде и да стичемо клијенте, јер у овом моменту нам дефинитифно недостају клијенти са ових простора“, рекао је Поповић.

У оквиру традиционално добре пословне сарадње коју АП Војводина има са аустријским покрајинама и привредницима, председник Вучуревић је мишљења да посебан интерес за сарадњу постоји у области туризма.

„Разлози за то су бројни, а пре свега истакао бих да је аустријско тржиште веома емитивно тржиште, нама географски веома близу са којим је успостављена веома добра саобраћајна инфраструктура, поред повезаности ауто-путем, успостављене су редовне авио линије за Беч из Београда и Ниша. Повезује нас значајно културно-историјско наслеђе, који је резултат заједничке историје, као и природно географске везе. Ту бих посебно истакао значај туристичког потенцијала Дунава који протиче кроз обе земље и  пружа велике могућности за развој наутичког туризма. Остварили смо одличне резултате у прошлогодишњој наутичкој сезони, број пристајања крузера и путника је већи за трећину у односу за 2018. годину. Према подацима Агенције за управљање лукама, у Србији је прошле сезоне пристало 1.539 крузера и забележено је 208.000 укрцаних и искрцаних путника“, рекао је Вучуревић.

Додао је да Војводина бележи константан раст броја долазака туриста и остварених ноћења, тако да је за првих једанаест месеци 2019. године, остварено повећање броја долазака туриста за 3,9 одсто и броја ноћења за 4,7 одсто у односу на исти период 2017. године. У структури туриста, страни туристи остварују веће повећање и у доласцима (5,3 одсто) и  у ноћењима (9,1 одсто).

„Што се туриста из Аустрије тиче, иако смо за првих једанаест месеци ове године,  остварили  повећање  броја долазака туриста за 10,4 одсто и ноћења туриста за 17,4 одсто, мислим да имамо много више потенцијала и могућности за већи раст и да ће  овогодишњи наступ наше туристичке привреде на сајму туризма у Бечу значајно допринети томе“, рекао је Вучуревић.

 

Туристичка агенција „Магелан“ из Новог Сада, како истичу из ове агенције, раније се представљала самостално на Сајму, а 2019. године су учествовали са ПКВ, те је та сарадња настављена и у овој години.

„Овде се налази велики број наших партнера из Аустрије са којима радимо, који нам доводе групе у Србију, радимо им у ствари цео Балкан, тако да, ово је идеална прилика да преко ПКВ дођемо на Сајам и посетимо партнере. Ово је после ИТБ сајма туризма у Берлину, за нас други сајам по важности, јер највише радимо са немачким и аустријским партнерима“, рекла је Тијана Шипчић.

Део привредне делегације из Републике Србије, по први пут, ове године чини и Туристичка организација Града Новог Сада (ТОНС).

„За нас је врло значајно учешће на овом Сајму зато што смо чули да је Сајам заиста посећен и да је за намењен публици. Самим тим, можемо да се представимо крајњим корисницима, да представимо Нови Сад, оно што Нови Сада нуди, заједно са околином, и да промовишемо Нови Сад као Еропску престоницу културе наредне године“, Марина Бабић испред ТОНС.

У оквиру радне посете Бечу, председник Вучуревић састао се данас са излагачима на штанду ПКВ/ПКС, заједно са амбасадором Републике Србије у Аустрији Њ.Е. Небојшом Родићем, председником Удружења српских привредника у Бечу Нешком Честићем, директорком представништва ПКС у Аустрији Надом Кнежевић, директором Агенције за управљање лукама Вуком Перовићем. Том приликом, председник Вучуревић је посетио Амбасаду Републике Србији у Аустрији, као и интернационалну компанију „UnitCargo“ у Бечу, која је лидер у области логистике и транспорта робе у региону Централне и Источне Европе, где је одржан састанак са генералним директором компаније Давором Сертићем. Ова компанија, са седиштем у Бечу постоји 15 година, а већ годину дана успешно послује и у Србији, са представништвом у Новом Саду.

 

Са ПКС и ПКВ на Међународном сајму туризма „ФЕРИЕН“ у Бечу, туристичку понуде Републике Србије представљају Туристичка организација Војводине, ТОНС, Београдски сајам, Хотел Ромонда, Марина Апатин, Белграде Хотелс Груп, УТП Србија УТП, Хотел Златник, Туристичка агенција Травелино, Хотел Президент Нови Сад, Еко-етно комплекс Капетан Миша Брег, Агенција за управљање лукама, Специјална болница за рехабилитацију Горња Трепча, Туристичка агенција Магелан, Туристичка организација Бољевци, Општина Књажевац, Хотел Шератон Нови Сад, Сунчана река, Хотел Кладово и „Aqua star“, Туристичка агенција Војводинашуме Турист, Мајкин салаш, Туристичка агенција Компас travel&tourism Нови Сад, Винарија Звонко Богдан, Пансион АНА Сента, Туристичка организација Ниш, Привредна комора Зајечара, Туристичка организација Краљево, Етно кућа Зорнића кућа Баћевац, Туристичка организација Књажевац, „Crystal code rentals“, Туристичка организација Суботица, Туристичка организација Сомбор, Зептер хотелс, Туристичка организација Вршац.