УСПЕШНА БОРБА ПРОТИВ ФАЛСИФИКАТОРА МЕДА

Подаци говоре да је на тржишту и даље 30 одсто фалсификованог меда, али у односу на ситуацију од пре 10 година, и то је велики напредак.

Не постоји природни мед, јер би то значило да прихватамо да постоји и онај који то није. Мед може бити само оно што производе пчеле, све остало је сируп, пекмез, џем – јасан је Родољуб Живадиновић, председник Савеза пчеларских организација Србије и директор алексиначког дома здравља. Савез окупља око 10.000 пчелара, а Живадиновић се истакао у борби против фалсификатора меда.

Према последњим подацима Управе за ветерину, од 746 узорака меда од пчелара широм Србије, само 12 није било исправно. Подаци говоре да је на тржишту и даље 30 одсто фалсификованог меда, али у односу на ситуацију од пре 10 година, и то је велики напредак.

– Коштало нас је то пуно, и пара и живаца. Претили су ми пребијањем, а починиоци никада нису ухваћени. Директно смо прозивали државне органе да не раде свој посао и то је уродило плодом – каже Живадиновић.

Успео је да са два билборда провокативне садржине скрене пажњу на проблем. Укључила се и држава, формирањем Владиног оперативног штаба пре три године. Сада су контроле чешће, али ће се прави ефекат постићи тек када фалсификатори буду адекватно, а не симболично, кажњени.

– Извршни судија није на време доставио пресуду на извршење па је предмет застарео, а у једном случају је и смањио казну. Поднели смо кривичне пријаве, јер је фалсификовање меда уносан бизнис, тако да их казне од неколико стотина хиљада динара не дотичу. Решење је да им се забрани делатност – каже Живадиновић.

Пчелари окупљени око Савеза паралелно су радили и на брендирању меда, односно тегли у којима ће моћи да продају мед директно на тржишту, без посредника.

– Приводимо крају грађевинске радове на изградњи погона у Рачи и очекујем да ћемо идуће године почети са радом. Идеја да се мед из Србије пласира као брендирани производ датира из 2005. године. Међутим, одлуку да градимо погон донели смо 2016, и за непуне три године успели у томе – каже Живадиновић, и додаје да имају велику подршку председнице Владе Ане Брнабић и министра пољопривреде Бранислава Недимовића.

Након што су се изборили за то да се у продавницама не може продавати “пекарски мед”, фалсификатори су укључили пијачне препродавце. Тако се на велико продаје фалсификат за 150 динара.

Извор: Новости