УСПЕШНИ ПОСЛОВНИ СУСРЕТИ ВОЈВОЂАНСКИХ И ГРЧКИХ ПРИВРЕДНИКА НА ДРУГОМ ТУРИСТИЧКОМ ФОРУМУ У СОЛУНУ

Други Туристички форум Грчка-Србија-Република Српска под називом „Откријте нове туристичке дестинације“ одржан је у суботу, 9. новембра 2019. године у Конгресном центру „Иоанис Велидис“,  у оквиру  Међународног сајма туризма „Филоксениа“ у Солуну,  Републици Грчкој, а у организацији Грчко-српске привредне коморе за индустрију, туризам и мала и средња предузећа Северне Грчке, уз подршку Привредне коморе Војводине (ПКВ),  Привредне коморе Републике Српске и Општине Превеза.

Том приликом, учествовало је око 100 представника туристичке привреде који су учествовали у билатералним сусретима, а војвођанску привредну делегацију чинили су Туристичка организација Војводине, Хотел „Президент“ Нови Сад, Хотел „Президент Премиер“ Сремски Карловци, Вила „Президент“ Сремски Карловци,  Хотел „Путник“ Нови Сад, Хотел „Војводина“ Нови Сад, Пансион „Ана“ Сента, ЈП за управљање пристаништем и марином „Марина“ Апатин, Новосадски сајам, Туристичка агенција „Маркет турс“ Нови Сад, Туристичка агенција „Компас-туризам и путовања“ Нови Сад, Туристичка агенција „Магелан“ Нови Сад. Војвођанску делегацију предводиле су Драгица Самарџић, виши саветник за туризам ПКВ и Славица Хајдер, виши самостални стручни сарадник у Удружењу услуга ПКВ. Пословне сусрете отворио је председник Грчко–српске привредне коморе Константинос Георгакос, који је указао на значај овог Пословног форума за  будућу привредну сарадњу не само у области туризма, него како је рекао, и за целокупну привреду Грчке и Србије.

„Република Србија је увек имала добру пословну сарадњу са Републиком Грчком у свим областима привреде, а посебно у области туризма, али недовољно економски развијену у односу на могућности. Грчка је омиљена дестинација за бројне туристе из Србије и  Војводине. Многобројне туристичке агенције у Србији заснивају своју понуду на аранжманима за летовања у Грчкој. Ти аранжмани за следећу годину се већ налазе у продаји на српском тржишту. Жеља нам је да успоставимо пословну сарадњу са туристичким фирмама из Северне Грчке како би се туристичка понуда Војводине нашла у њиховим програмима“, истакла је Драгица Самарџић у свом обраћању на Форуму.

Додала је да су мотиви за долазак туриста у Војводину бројни. „Посебно бих истакла верски туризам који повезује грчки и српски народ, као и Српску Свету Фрушку Гору на којој се налази 16 манастира који су непроцењиво благо културне и духовне баштине. Гостољубивост којом се туристи дочекују, богата гастрономска понуда, као и бројне манифестације чине Војводину незаобилазном туристичком дестинацијом. Надам се да ће пословни форум и представљање туристичке привреде Србије и Војводине на Сајму туризма „Филоксениа“, допринети остварењу повећања броја грчких туриста у Војводини“, рекла је Драгица Самарџић.

У пленарном делу скупа, на којем је била презентована и туристичка понуда Војводине, Републике Српске и регије Превеза из Грчке, присутнима су се обратили и председник Трговачке коморе Солуна Зорпидис Михалис, представник Грчко-српске привредне коморе Северне Грчке у Србији, Миливоје Милетић, градоначелник Града Превезе Георгакос Николаос, председник Привредне коморе Републике Српске Борко Ђурић, као и конзул Републике Србије у Солуну Драгана Глишић.

На Пословном форуму и Сајму туризма „Филоксенија“ учествовали су и Привредна комора Србије и Туристичка организација Београда.