USPEŠNO ZAVRŠENA „NOVOGODIŠNJA TRPEZA ZA BESKUĆNIKE“

Tradicionalna humanitarna akcija “Novogodišnja trpeza za beskućnike” održana je danas Trgu slobode. U okviru akcije prikupljana je hrana, odeća, obuća i sredstava za higijenu kako bi osobama koje nemaju svoj dom bar malo ulepšali predstojeće praznike i pripremili ih za hladne zimske dane.

Stefan Bakić ima samo 23 godine, a skoro osam godina živi na ulicama Novog Sada. Korisnik je Svratišta za beskućnike gde svakodnevno provodi po nekoliko sati.  Veoma je zahvalan svim ljudima koji su učestvovali u humanitarnoj akciji, ali kako kaže, veliku zahvalnost duguje upravo negovateljima u Svratištu za svu pomoć i pažnju koju mu svakodnevno pružaju.

– Sa devet godina sam ostao bez roditelja. Nakon toga sam neko vreme živeo u hraniteljskoj porodici. Pošto su me tukli i maltretirali odlučio sam da pobegnem i od 2011. živim na ulici. Nemam pravo na prenoćište jer sam radno sposoban pa najčešće spavam na železničkoj stanici ili u nekim čekaonicama – objašnjava Bakić za Vojvođanske vesti.

Georgina Laušević, predstavnica grupe „Trpeza za beskućnike“, kaže da je akcija protekla odlično jer se veliki broj građana i ugostiteljskih objekata odazvao pozivu. Prema njenim rečima, za četiri sata koliko je trajala akcija,  sakupljeno je dva i po kombija garderobe i hrane.

– Želela bih da obavestim sve ljude dobre volje koji nisu bili u mogućnosti da svoje donacije donesu danas na trg da ih mogu odneti u Svratište za beskućnike u ulici Kralja Petra 28c ili nas mogu pozvati na broj telefona 0695221724 kako bismo preuzeli paket. Ono što je i dalje neophodno jeste donji veš, čarape, konzervirana hrana, sredstva za ličnu higijenu. Osim toga pozivam sve ugostiteljske objekte koji se još uvek nisu uključili da to učine,  kako bismo akciju produžili do pravoslavnog Božića – navodi Laušević.

Laušević dodaje i da nije rađen popis, te nema zvaničnih podataka koliki je tačan broj ljudi u Novom Sadu koji žive na ulici. Prema njenim rečima, u Svratištu ih svakodnevno boravi između 40 i 50, međutim ima dosta onih koji nemaju pravo da borave u ovoj ustanovi jer nisu rođeni Novosađani.

Život beskućnika je veoma težak, pogotovo u zimskom periodu. Osim što su izopšteni od društva, gladni borave na hladnoći, bez adekvatne odeće i obuće i u nehigijenskim uslovima,  često su suočeni sa maltretiranjem i krađama. Zbog toga, dragi sugrađani, ukoliko niste u mogućnosti da im donirate nešto od pomenutih stvari, darujte im barem lepu reč i osmeh. Poželite im srećne praznike i učinite da se osete primećenim i poštovanim.

Humanitarnu akciju su organizovali neformalna grupa građana „Trpeza za beskućnike“, neformalna grupa građana „2 minuta tišine“, udruženje građana „Novi Sad“ i „Novosadski Winterfest“.

Za Vojvođanske : Nedeljka Borojević

Ostavite odgovor