УСВОЈЕН ЧИТАВ ПРАВНИ ОКВИР ЗА ПРИМЕНУ ПРОГРАМА ЕКОНОМСКИХ МЕРА

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали саопштио је да је Влада на данашњој седници усвојила три важна документа који потпуно заокружују Програм економских мера за смањивање негативних ефеката проузрокованих заразном болешћу СOVID-19.

Мали је на конференцији за новинаре навео да је на тај начин омогућена примена свих мера, и прецизирао да су данас усвојени Предлог ребаланса буџета за 2020. годину и уредба која детаљније уређује исплату 100 евра свим пунолетним грађанима који изразе жељу да добију тај новац.

Он је рекао да је усвојен и уговор између Владе и пословних банака који омогућава привредницима, микро, малим и средњим предузећима гарантну шему од две милијарде евра.

Министар је указао на то да је сада потпуно правно уређена гарантна шема и да су та средства на располагању, уз напомену да је реч о новцу који је гарантован од стране Владе и усмерен за ликвидност привреде.

Према његовим речима, када је у новембру усвојен републички буџет нико није могао да очекује да ће се десити епидемија и због тога је данас усвојен ребланс, који у потпуности садржи све елементе и детаље и целокупан износ од 5,1 милијарду евра, који је везан за пакет економске помоћи привреди Србије и грађанима.