USVOJEN PLAN ODBRANE OD POPLAVA

Na jučerašnjoj sednici Štaba za vanredne situacije opštine Pećinci, kojom je predsedavao predsednik opštine Pećinci mr Željko Trbović, usvojen je godišnji Plan rada Štaba za vanredne situacije za period februar 2020 – januar 2021. godine.

Po rečima predsednika Trbovića, koji je ujedno i komandant Štaba za vanredne situacije, na sednici je usvojena procena ugroženosti od elementarnih nepogoda i drugih nesreća, a tom procenom kao najveći rizik identifikovana je opasnost od poplava.

“Upravo smo zbog toga usvojili operativni plan odbrane od poplava, kako bismo spremno dočekali proleće, što je period u kojem je, kako su prethodne godine pokazale a posebno 2014. godina, rizik od poplava najveći. Takođe, na današnjoj sednici smo postavili novog poverenika za civilnu zaštitu u naselju Ogar, a i popunili sastav Stručno operativnog tima za suzbijanje zaraznih bolesti i RHB zaštitu” – izjavio je Trbović.

Kako je rekla Dubravka Cvetković Mićić, direktorka pećinačkog Doma zdravlja i rukovodilac Stručno operativnog tima za suzbijanje zaraznih bolesti i RHB zaštitu, u opštini Pećinci nema epidemije, a situacija se svakodnevno prati.

“Štab za vanredne situacije reaguje od trenutka kada se proglasi vanredna situacija na teritoriji opštine Pećinci, što na svu sreću u ovom trenutku nije slučaj. Inače, što se tiče praćenja opšteg zdravstvenog stanja i epidemiološke situacije, tu ne funkcioniše Štab za vanredne situacije, nego zdravstvena ustanova postupa na osnovu instrukcija iz Zavoda za javno zdravlje Srbije. Sada, kada je u pitanju konkretno Korona virus i druge zarazne i nezarazne bolesti mi imamo instrukcije. Do sada smo dobili tri do četiri pisane instrukcije, gde su navedeni koraci kako i šta treba da radimo u slučaju da se javi potvrđeni slučaj ili sumnja na slučaj virusa. U tom slučaju reaguje kompletan zdravstveni kolektiv i svi lekari i sestre su upoznati sa tim instrukcijama” – rekla je Cvetković Mićić.

Izvor: Opština Pećinci