UVOĐENJE DEPOZITNOG SISTEMA MOGUĆE, ALI NIJE LAKO

U Srbiji se reciklira duplo više ambalažnog otpada nego pre pet godina, a tome su doprinela i pojedina komunalna preduzeća.

Svaki stanovnik Srbije dnevno proizvodi kilogram otpada. U Agenciji za zaštitu životne sredine kažu da se reciklira duplo više ambalažnog otpada nego pre pet godina. Tome je doprinela činjenica da mnoga komunalna preduzeća u lokalnim samoupravama otkupljuju ambalažni otpad i od građana i od kompanija, da bi ga kasnije preprodali.

Moguće uvođenje depozitnog sistema

Trenutno se u 44 lokalne samouprave u Srbiji sprovodi primarna separacija, a direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović kaže za agenciju, a prenose Novosti,  da se razmišlja o uvođenju novog, depozitnog, sistema: „Građani bi mogli da ambalažu koju iskoriste odnesu nazad u supermarket ili na mesta gde bi bili instalirani posebni uređaji i da dobiju novac za tu ambalažu. To bi motivisalo sve kategorije stanovništva da odgovorno upravljaju ambalažnim otpadom. Tako ćemo izbeći da ambalaža završi na deponiji ili, ono što je još gore, u prirodi, već će ona završiti natrag u sistemu. Na taj način građanin koji vraća ambalažu dobija sredstva, reciklažna industrija dobija sirovinu, a životna sredina ostaje čistija i zdravija“.

Dodaje da bi ovakav sistem mogao da duplira ciljeve reciklaže u Srbiji, ali da je to veliki korak koji nije tako lako uvesti, i koji će prvo morati da bude „na probi“.

Izvor: novosti.rs