УЗ НАПОРАН РАД ПОСТИГЛИ НАЈВИШЕ ОЦЕНЕ

Полазници Студија за музичку едукацију и образовање из Пећинаца ових дана успешно су завршили полагање испита на инструменталном одсеку – клавир и хармоника са солфеђом у музичкој школи „Петар Кранчевић“ у Сремској Митровици, као ванредни ђаци ове музичко-образовне установе, и започели нову школску годину.

По речима музичког педагога Бранке Савић, није било лако организовати се током марта и априла, када је епидемија корона вируса била у јеку, те иако је настава текла у мало неуобичајеним условима, уз спремност и жељу ученика и наставника, испити су положени са највишим оценама.

“Испрва смо се организовали онлајн, када смо радили пре свега теорију. Што се тиче инструмента оно основно што је требало то су свирали и слали мени снимак, иако је било тешко пратити динамику и квалитет тона, али оно основно што је требало да се постави – нотни запис, нотни текст то смо радили. Били смо сви у контакту све време. С обзиром да се ближио испитни рок у јуну за двоје полазника који су похађали убрзани програм, морали смо да се организујемо мало друкчије, јер су у Културном центру били радови. Сналазили смо се на разне начине, ја сам ишла код њих кући и држала наставу како бих их припремила за испит, а групну теорију сам организовала у кући мог оца у Пећинцима. За остале ученике, који не похађају убрзани програм, испитни рок је померен за август, па смо током целог лета радили и припремали се за августовски испитни рок. Убрзо смо могли и да се вратимо у своје просторије у Културном центру и ту смо држали наставу. Мој циљ је био да деци не пропадне годинa и ми смо у томе успели. 24. августа деца су отишла на испит и сви су положили са петицом” – изјавила је Савић, и додала да су полазници Студија на испиту свирали комплетан испитни програм, иако су по препоруци Министарства просвете, образовања и технолошког развоја а због епидемије корона вируса, испити могли бити по скраћеном програму.

Како нам је рекла ученица Дуња Срдић, која је успешно завршила 5 разред по убрзаном програму, било је тешко и компликовано организовати се током пролећа и лета.

“Мислим да смо ми за разлику од других музичких школа много више радили, јер је наставница долазила из Београда, па смо се ми сналазили јер нисмо могли да имамо наставу у Културном центру. Имали смо наставу и по кућама, договарали смо се и стално смо били у контакту. Јесте све било компликовано, али битно је да смо све то одрадили како треба и да је све прошло добро” – рекла је Срдић.

Дуњине колеге Душан Плавшић и Мила Цветковић слажу се да је било напорно, али да се на крају исплатило јер су сви положили са петицама, а Бранко Плавишћ додаје да у музичкој школи „Петар Кранчевић“ у Сремској Митровици воле када они дођу јер су сви спремни за испит и сви положе са највишом оценом.

Од септембра 13 полазника Студија за музичку едукацију и образовање наставља спремно даље свако свој разред, а оно што је очигледно то је да је био потребан додатан напор како њих тако и њиховог педагога да се година приведе крају и да на почетку нове школске године љубав према музици и музичком образовању буде и даље њихова заједничка стремња.

Извор: Општина Пећинци