УЗ ПОВРАТАК ПРИРОДИ: ЧУВАЈТЕ СЕ КРПЕЉА

Током епидемије изазване вирусом Covid-19  навикли смо да водимо рачуна о себи,  да пазимо једни на друге и да се понашамо зрело и одговорно. Носимо маске, рукавице и држимо препоручено растојање. 

Из ннспелције заштите животне средине подсећају суграђане на још једну „сезонску“ опасност: топлије време погодује развоју и размножавању крпеља.  Ови паразити- крвопије живе на пашњацима, на травнатом, жбунастом  терену (посебно на неуредном и непокошеном), а  живе и у крошњама  дрвећа. У ово доба су веома активни, тихо вребају жртву и када имају прилику –  „закаче се“ за кожу пса или човека.  

Незаражени крпељи нису опасни, осим ако их нестручно уклањамо. Зато саветујемо одлазак код ветеринара, односно код изабраног лекара.

Праву опасност представља евентуални ујед од зараженог крпеља, који  може изазвати Лајмску болест. Убод од крпеља који је заражен може бити веома опасан по здравље човека, од појаве црвенила, мучнине, главобоље преко болова у зглобовима до инвалидности.

Због тога, а у циљу заштите себе самих и кућних љубимаца које бескрајно волимо, из инспекције заштите животне средине апелују:

– У шетњу ићи у гардероби дугих рукава и дугих ногавица;

– Избегавати шетњу кроз неуређене зелене површине; 

– Избегавати лежање на зеленим површинама где се врши испаша стоке;

– Када се шета кроз места где има дрвећа, носити капу, качкет или мараму;

– При повратку из шетње добро преконтролисати присусутво крпеља код  животиња, а у случају да се примети онда се обратити ветеринару;

– Преконтролисати затим своју кожу,  јер убод крпеља није болан и може да се деси да тек након неколико дана исти приметимо. 

– Обавезно се треба обратити лекару уколико га уочимо на кожи, јер сваки крпељ може бити заражен и опасан.

Извор: Општина Ковин