УЗОРКОВАЊЕ ЗЕМЉИШТА ЗА БЕСПЛАТНУ АНАЛИЗУ ПРИВОДИ СЕ КРАЈУ

У атарима пећиначке општине ових дана у току је узорковање земљишта, које и ове године бесплатно за сва регистрована газдинства у општини спроводи Удружење пољопривредних произвођача општине Пећинци уз подршку пећиначке локалне самоуправе и општинске Агенције за развој, а у сарадњи са Пољопривредном стручном службом Сремска Митровица.

Овогодишња акција бесплатне контроле плодности земљишта започела је крајем септембра и спроводи се у свим насељима пећиначке општине, а по речима Маријане Панић председнице општинског Удружења биће урађено око 300 бесплатних анализа.

“Захваљујући пре свега финансијској подршци општине Пећинци у прилици смо и ове године на помогнемо нашим пољопривредним произвођачима и да спроведемо акцију бесплатне анализе земљишта за коју се пријавило више пољопривредника него прошле године. С обзиром да је анализа у току пољопривредни произвођачи још увек имају времена да се, уколико то нису учинили, пријаве за бесплатну анализу земљишта” – рекла је Панић и додала да су анализе од, до сада узетих, узорака већ пристигле у Удружење, као и да пољопривредни произвођачи могу лично да их преузму доласком у просторије Удружења

До сада су узорци узети са њива у Сибачу, Карловчићу, Ашањи, Обрежу и делу Шимановаца, а како нам је рекао Милан Милић из ПСС Сремска Митровица, уколико им временски услови буду ишли на руку, ове недеље би требало да се заврши узорковање на свим преосталим парцелама на територији пећиначке општине.

“Сваке године кроз наш саветодавни рад организујемо зимска предавања на којима пољопривредним произвођачима уручимо анализе земљишта које су урађене, уз објашњење и савете. Међутим, ове године није препоручено да се организују такви скупови, па ћемо саветодавство свести на контакт телефоном или лични контакт са појединим газдинствима. Пећиначко Удружење пољопривредника нам у томе доста помаже, тако да све урађене анализе ми достављамо њима, који даље контактирају пољопривреднике и, уколико им је потребно додатно објашњење или савет, упућују их на нас. Драго ми је да већ дуги низ годима имамо овако добру сарадњу са Општином Пећинци и општинским Удружењем пољопривредника и надам се да ће се тако успешна сарадња наставити” – изјавио је Милић.

Јовица Петковић пољопривредни произвођач из Пећинаца сматра да је анализа земљишта неопходна за успешну пољопривредну производњу, а како каже пољопривредницима доста значи јер је бесплатна.

“Крећемо са проширењем засада лешника, а то је производња која изискује мало озбиљнији приступ. Од наредне године први пут ћемо засадити лешник на овој парцели па смо желели да видимо у каквом је стању земља и шта треба да радимо” – рекао је Петковић.

Извор: Општина Пећинци