УЗРОК АЛЦХАЈМЕРОВЕ БОЛЕСТИ МОЖЕ БИТИ У УСНОЈ ШУПЉИНИ

Последњих година све је више студија дало резултате који се могу интерпретирати у корист алармантне хипотезе: Алцхајмерова болест је инфекција! Дакле, аутори недавне студије тврде да имају убедљиве доказе да је узрок Алцхајмерове болести бактеријска инфекција, и да је на неочекиван начин повезана са болешћу десни.

У новом раду, група аутора под вођством Јана Потемпе, микробиолога са Универзитета у Луисвилу, известила је о открићу Порпхиромонас гингивалис, узрочнику хроничног парадонтитиса (болести десни), у мозгу умрлих пацијената са Алцхајмером.

Веза између ова два фактора није сада први пут откривена, али су овај пут истраживачи отишли ​​даље. У одвојеним експериментима на мишевима, инфекција уста са патогеним фактором довела је до колонизације мозга од стране бактерија, као и до повећања производње бета-амилоида (Ап), лепљивих протеина, обично повезаних са Алцхајмеровом болешћу.

Истраживачки тим не тврди да је пронашао уверљиве доказе о узроку Алцхајмерове болести, али верује да је ово важна линија за будућа истраживања.

„Чињеница да су инфективни агенси укључени у развој и прогресију Алцхајмерове болести позната је и раније, али докази о узрочној вези нису били коначни”, каже Стивен С. Домини, један од аутора студије. „Сада имамо прве доказе који повезују интрацелуларни Грам-негативни патоген П. гингивалис и патогенезу Алцхајмерове болести.”

Поред тога, овај тим је идентификовао токсичне ензиме назване гингипаин, које луче бактерије у мозгу Алцхајмерових пацијената и корелирају са два одвојена маркера болести: тау протеин и убиквитин.

Још убедљивије, тим је пронашао токсични гингипаин у мозгу преминулих људи којима није дијагностикована Алцхајмерова болест. Ово је важно јер, иако је веза између П. гингивалис и болести претходно идентификована, раније није било познато да ли Алцхајмерова болест узрокује болести десни или деменција потиче од лоше оралне неге.

Чињеница, да је низак ниво гингипаина откривен чак и код људи који никада нису имали дијагнозу Алцхајмерове болести сугерише да су могли развити ово стање да су дуже живели.

„Проналажење гингипаинских антигена у мозгу људи са Алцхајмеровом болешћу, као и повезаност са патологијом ове болести, али без дијагнозе деменције, потврђује да инфекција мозга П. гингивалисом,  није резултат лоше стоматолошке неге након почетка деменције нити последица касне фазе болести. Ово је ранији догађај који може да објасни патологију која је пронађена код људи средњих година пре когнитивног опадања”, пишу аутори у чланку.

Поред тога, једињење, названо ЦОР388, које је развио фармацеутски стартап Cortexyme (успут, основао га је један од аутора који је координирао истраживање), већ пролази кроз клиничка испитивања код пацијената са Алцхајмеровом болешћу. Експерименти на мишевима су показали да смањивањем бактеријског оптерећења утврђене инфекције мозга П. гингивалисом, смањујући производњу бета-амилоида и неуроинфламације.

Мораћемо да сачекамо резултате клиничких тестова ЦОР388 – али истраживачка заједница је опрезно оптимистична.

„Препарати који су усмерени на токсичне протеине бактерија, до сада су коришћени само мишевима, али због недостатка третмана деменције више од 15 година, важно је тестирати што је могуће више приступа за борбу против Алцхајмерове болести”, каже главни британски истраживач из Alzheimer’s Research UK, Дејвид Рејнолдс. „Али, мораће се сагледати резултати ове садашње студије пре него што будемо говорили о њеном терапеутском потенцијалу.”

 

Превод са руског: В. Раонић;

Извор: 22century.ru