VATRENI TONIK – LEK PROTIV PREHLADE

Prolazi lepo vreme, nastupa hladan period i sa sobom donosi pored romantike opalog lišća prehlade i kijvicu, ( apćiha, apćiha – izvinjavam se). Recept za kućni vatreni tonik sledi u nastavku.

Nepotrebno je ponavljati pozitivne osobine, belog luka, đumbira, ljutih papričica, jabukovog sirćeta itd, itd. Ljubitelji lekovitog bilja i zagovornici kućne biljne medicine ovaj tonik peporučuju od srca.

 I početnicim i iskusnim kuhinjskim specijalcima neće uzeti više od 20-30 minuta za sprvaljanje tonika, ali potrebno je da odstoji par nedelja, pa preporučujemo da počnete čim čim pre, tim tim bolje.

Kako se pravi vatreni tonik.

Recept u daljem tekstu nije striktan može se modifikovati prema sopstvenom ukusu i sklonostima ukućana.

Sastojci

¼ – ½ šolje narendanog đumbira

¼ – ½ šolje naseckanog belog luka

¼ – ½ šolje naseckanog crnog luka

¼ – ½ šolje narendanog rena

2 – 4 supene kašike naseckanih ljutih papričica (ili 1 do 2 kašike mlevene ili tucane ljute paprike).

Pola neoljuštene naseckane narandže i pola limuna isto tako.

 ¼  šolje seckanog svežeg ruzmarina (ili 1 – 2 kašike suvog)

 ¼ šolje seckane sveže majčine dušice( ili 1 – 2 kašike sušene)

¼ – ½ šolje seckanog svežeg peršuna (ili 2 – 3 kašike suvog )

 1 – 2 kašike kurkume

1 – 2 kašike cimeta

¼ – ½ šolje prirodnog meda

2 – 3 šolje prirodnog jabukovog sirćeta

Sve sastojke staviti u teglu sa po mogućnosti staklenim poklopcem i preliti jabukovim sirćetom ,  da prekrije sastojke, može prst ili dva iznad. Ukoliko nemate stakleni poklopac uzmite plastični ili metalni prekriven masnim papirom jer sirće izaziva  koroziju metala. Protresemo  teglu u stilu Toma Kruza iz filma Koktel, ukoliko ne ispadne i ne razbije se ostavimo teglu na policu i držimo dve do četiri nedelje na sobnoj temperaturi. Nakon toga procedimo tečnnost u takođe staklenu teglu. Tako se može održati na sobnoj temperaturi i nekoliko meseci ili do godinu dana u frižideru

Kad osetite simptme kijavice ili prehlade popiti 1 -2 kašike sirupa svakih 4 do 6 sati dok simptomi ne  prestanu. Takođe može se piti i preventivno.

Nekome će tonik imati prejak ukus, može se razrediti u vodi, čaju ili voćnom soku. Čisto iz znatiželje probati kombinaciju sa kuvanim vinom.

Ukoliko imate nepopravljive spavalice sa izraženim simptomima teškog buđenja, još dok su u krevetu polusanjivi uz pomoć trikova, učinite da saspu jednu čašicu čistog tonika u grlo i kad im prostruji kroz krvotok, ima da skoče ko opareni, dunu i vatru sunu, ( posmatrajte sa sigurne udaljenosti) zvuči agrseivno ali radi.

Za vojvodjanske.rs : B. M.