VEĆ 35 GODINA LOVAČKA TRUBA U GORNJEM PODUNAVLJU ODAJE POČAST DIVLJAČI

Josip Joca Đipanov iz Bačkog Monoštora sa oko 50 karakterističnih melodija objavljuje lov već 35 godina.

Da pravi doživljaj lova ne postoji bez obrednog zvuka trube kojom se odaje počast divljači, potvrdiće lovci u lovištima Gornjeg Podunavlja, u Somboru i Bačkom Monoštoru. Ovde već 35 godina lovačku trubu svira Josip Joca Đipanov iz Monoštora. Svaka od oko 50 karakterističnih melodija objavljuje lov.

„Prvi sam trubu doneo na Novosadski sajam. Počeo sam da sviram mojim kolegama, a posle je tu bilo i takmičenje. Sviram sve počasti koje se kod nas odvijaju. Bili su to lovovi i u Odžacima i Plavni. Svirao sam i na hajkama na divlje svinje“, priča Đipanov za RTV.

Truba stigla iz Nemačke

Lovačka truba ili „folksdojčerska“ truba, kako je Josip zove, 1956. godine stigla je sa Tonijom Rusom iz Nemačke. Đipanov je od njega i naučio da je svira. „Bio je menadžer, dovodio je lovce ovde kod nas i on je svirao u trubu posle lova. Tako je odavao počast divljači. Ja sam to zavoleo, gledao sam kako on to radi i tako da mi je on tu trubu poklonio“, priseća se trubač. Dodaje da za sada nema naslednika i da se „niko ne hvata“ za trubu od mlađih kolega. 

Ceo život u šumskom gazdinstvu

Josip je zaljubljenik u svoj posao, a ceo radni vek proveo je u šumskom gazdinstvu. Bio je lovočuvar, a bavio se i konjima i fijakerima. Kako kaže, ovaj posao se mora voleti: „Mi nemamo određeno radno vreme, mi radimo i nedeljom i subotama i praznicima. Kako je potreba u lovištima, mi smo tako radili! Isto tako i kod konjarstva, ako čovek nema to u sebi, ako nije rođen kao takav, ne može biti konjar, teško je to!“.

Izvor: RTV