ВЕЧЕ ИТАЛИЈАНСКО-СРПСКОГ ПРИЈАТЕЉСТВА

У уторак 15. јануара у Градском музеју Сомбор отворена је изложба „За српску војску – једна заборављена прича“ у сарадњи са Италијанским институтом за културу из Београда. Ауторка је др Мила Михајловић, историчарка, новинарка и публициста, а тема изложбе је евакуација српских војника из Албаније на Крф уз помоћ италијанске Краљевске ратне морнарице. Тај чин се сматра за једну од најзначајнијих и најсложенијих операција пружања међународне помоћи и претечом данашњих хуманитарних акција. Повод за ову изложбу је обележавање стогодишњице завршетка Првог светског рата. Отворили су је Кармин Терало, почасни италијански вицеконзул у Војводини и виши кустос историчар Градског музеја Сомбор Милка Љубоја, а отварању су присуствовали градоначелница града Сомбора Душанка Голубовић, градски већник за област културе и образовања Немања Сарач и градска већница за културу града Суботице Мирослава Бабић.

Захваливши се градоначелници Сомбора Душанки Голубовић на омогућавању постављања овакве изложбе у Сомбору, као и свим грађанима присутним на изложби и онима који ће је посетити, Кармин Терало, почасни италијански вицеконзул у Војводини, истакао је да је изложба једнако битна и за све Италијане у Италији.

„Ова прича, која је пре свега хуманитарна, је трајно сведочанство свих веза између два наша народа, српског и италијанског, и овековечена је овим фотографијама које публика има прилику први пут да види“, рекао је вицеконзул Терало  и додао да ће нам ова сведочанства омогућити да и у будућности живимо као пријатељи, у нашем сталном братству.

Кармен Терало је такође нагласио да се ове године прославља 140 година успостављања дипломатских односа између Србије и Италије.

„Прича о пријатељству два народа започела је много пре овог историјског ратног догађаја. Наша два народа имају високо квалитетну међусобну размену на више поља, заједничку културу и заједничку будућност. То је разлог зашто је одабран баш Сомбор, као град слободе и интернационализма“ закључио је вицеконзул и допунио да он стоји, као представник Италије, у сваком смислу, на располагању и сарадњи сомборској Градској управи и грађанима Сомбора.

Након отварања изложбе која траје до 10. фебруара, италијанско вече је настављено у Народном позоришту где је одржан концерт Италијанског културног центра „Piazza Italia“ Суботица и Суботичког тамбурашког оркестра. На репертоару се нашла италијанска и наша традиционална, модерна и класична музика. Гост концерта је био сомборски дечији хор „Шарени вокали“.

Извор: Град Сомбор