ВЕЋЕ УЧЕШЋЕ ГРАЂАНА У КРЕИРАЊУ ЛОКАЛНИХ ПОЛИТИКА

Потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић обратио се данас у Скупштини АП Војводине на Првој годишњој конференцији локалних скупштина и истакао да је најшире учешће грађана у доношењу одлука на свим нивоима власти, неопходан предуслов за остваривање највишег степена демократије којем као друштво тежимо.

„То је уједно и гаранција да ће те одлуке бити донете у њиховом интересу“, казао је Милићевић и додао да је од огромног значаја да се обезбеди да грађани учествују и у контроли реализације тих одлука.

Милићевић је навео да је учешће грађана у креирању локалних политика још увек недовољно, те да је данашња конференција потврда постојања политичке воље да се то стање мења.

„У Покрајинској влади таква воља постоји, а сигуран сам да то важи и за све друге нивое власти у нашој земљи, о чему умногоме говори и припрема измене Закона о локалној самоуправи“, навео је Милићевић.

Он је још додао да је за обезбеђивање контроле реализације кључних одлука за заједнице у којима живе, неопходна двосмерна комуникација са грађанима, те да су дигитални системи и иновације, најкраћи, најбржи и најефикаснији начин да се она успешно оствари.

„Најзад, од изузетног значаја је и укључивање скупштина у праћење остваривања циљева одрживог развоја у свим областима друштвеног живота. Реч јесте о циљевима дефинисаним на глобалном, светском нивоу у „Агенди 2030“, али је њихово локализовање неопходно“, казао је Милићевић и додао да се сви проблеми које тај развој треба да реши најтранспарентније манифестују управо у локалним срединама.

Присутнима су се на конференцији обратили потпредседник Скупштине АП Војводине Дамир Зобеница, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, потпредседник Народне скупштине Републике Србије Верољуб Арсић, министар државне управе и локалне самоуправе у Влади Републике Србије Бранко Ружић, представница Владе Шваjцарске, начелница сектора за демократско управљање Саша Милер и в.д. Сталног представника Програма Уједињених нација за развој (УНДП) Стелиана Недера.

Дводневну конференцију организују Скупштина АП Војводине и Град Нови Сад, у сарадњи са пројектом „Јачање надзорне улоге и јавности у раду Народне скупштине-друга фаза“, коју финансира Влада Швајцарске, а спроводи Програм Уједињених нација за развој (УНДП).

Данашња конференција је део пројекта који је посвећен локалним скупштинама и има за циљ да повећа њихову надзорну улогу у преношењу добре праксе са националног на локални ново, у смислу парламентарног надзора и приближавања грађанима. Више од 100 представника скупштина општина и градова из целе Србије окупило се са циљем да да се створи амбијент за ефикасније, одговорније и економичније локалне парлементе. Идеја је да се се успостави парламентарна унија свих скупштина које би сваке године размењивале искуства у примени најновијих достигнућа у дигиталним технологијама, спровођењу закона и увођења нових модалитета и учешћа грађана.