ВЕЧЕРАС ОНЛАЈН ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ ФОТОГРАФИЈА У КЦ

У оквиру 3. Сајма културе младих на селу, који организује пећиначки Културни центар, вечерас у 19.00 часова на званичном ЈуТјуб каналу КЦ премијерно ће бити емитован разговор са аутором изложбе Душаном Петковићем. Изложба носи назив „Моменат у времену“ и отворена је до краја децембра у холу ове установе, а посетиоци сваког радног дана од 8.00 до 15.00 часова имају прилику да погледају фотографије уз поштовање свих епидемиолошких мера заштите.

Директор пећиначког Културног центра Јован Деврња рекао је тим поводом да је изложба један од догађаја којим се указује на афирмисање деце и младих који су одрастали у нашој средини, а сада своје професионалне каријере стварају и ван наше општине и граница наше земље.

„Желимо да укажемо на значај постојања културних центара у селу за децу и младе. Зато смо се те 2018. године, када смо обележавали 4 деценије постојања наше установе, одлучили да покренемо један нови фестивал намењен овој популацији и искрено верујемо да ће ова манифестација постати традиционална. До сада је у оквиру овог пројекта организовано 15 различитих догађаја у којима је учешће узело преко 250 младих из нашег краја. Без обзира на актуелну епидемиолошку ситуацију изазвану корона вирусом, овогодишњи Сајам се реализује онлајн, што значи да ће сви наши програми бити приказани путем званичног ЈуТјуб канала који смо недавно покренули“ – каже Деврња.

Душан Петковић се по први пут представља у Пећинцима где је одрастао и завршио основну школу. Диплому графичког инжењера и дизајнера стекао је на Факултету техничких наука у Новом Саду. Тренутно ради као сток фотограф, а бави се и фото и видео продукцијом.

„За мене је фотографија првобитно била хоби, да би временом прерасла у посао и страст. Већина мојих радова настала је у Новом Саду – граду који је од студија моје трајно пребивалиште и он ми представља вечну инспирацију. Добру фотографију чини, управо, моменат у времену, тај посебан тренутак, скамењен у времену путем фотографије јер носи своју причу и пружа могућност посматрачу да фотографији додели сопствено значење. На тај начин фотографија сама по себи постаје моменат инспирације“ – истакао је Душан.

На тему изложених радова, у оквиру отварања изложбе, говорила је и Весна Деврња која је и сама укључена у организацију Међународног фестивала фотографије „Визуализатор“ који се одржава у Београду.

„Сток фотографије су режиране за одређену сврху и у овом процесу не учествује само фотограф већ, често и модели, техничка лица задужена за светло, итд. Оно што је важно у стоцк фотографији је атрактивност, али и то да имају добре боје, светло, композицију, да буду веома привлачне за гледање, убедљиве, помало бајковите – а што је најважније да погађају циљну групу којој су намењене“ – каже Весна.

У оквиру Сајма културе младих на селу, манифестације која се одржава под покровитељством Општине Пећинци, Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама и Министарства културе и јавног информисања Републике Србије поштоваоци културе ће, поред изложбе, сваке недеље у 19.00 часова на званичном ЈуТјуб каналу Културног центра Пећинци бити у прилицу да погледају и концерте сремачке и класичне музике, као и позоришну представу за младе.

Извор: Општина Пећинци