ВЕЧЕРАС СРЕМАЧКО ВЕЧЕ

Сајам културе младих на селу који се одржава трећу годину за редом у организацији пећиначког Културног центра под покровитељством Општине Пећинци, Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама и Министарства културе и јавног информисања Републике Србије наставља се вечерас када ће на званичном ЈуТјуб каналу КЦ-а са почетком у 19.00 часова премијерно бити емитован Концерт сремачке музике.

У оквиру концерта представиће се апсолвенткиња Факултета музичке уметности у Београду Бојана Радивојевић из Брестача и чланови Тамбурашког оркестра „Да не умре тамбура“ из Шашинаца (Петар Стефањук – прим, Небојша Станић – басприм, Милош Вукашиновић – контра, Александар Антуновић – бас и Александар Грујичић – хармоника).

Атмосфери у реализацији овог концерта допринели су и чланови пећиначког Друштва за неговање народне традиције и чланице УЖ “Сремица” из Пећинаца.

Публика ће бити у прилици да чује неке од најпознатијих песама из овог опуса као што су: „Диван је кићени Срем“, „Волем дику“, „Милица је вечерала“, „Имам кућу до шора“, „Иде лола из Инђије“ итд.

Иначе, Бојана је првенствено завршила Музичку школу „Теодор Тоша Андрејевић“ у Руми на одсеку за клавир, затим средњу Музичку школу „Станковић“ у Београду на теоријском одсеку где је проглашена ђаком генерације, да би након положеног пријемног испита на конзерваторијуму за музику у Аустрији ипак остала у родној Србији. Упоредо са студијама, Бојана се образује и на одсеку за соло певање у средњој Музичкој школи „Мокрањац“. Радивојевићева је своју професионалну оријентацију усмерила ка духовној музици о чему сведочи и њена позиција асистента при певачком друштву Храма Светог Саве у Београду, али и позиција хоровође пећиначког дечјег Црквеног хора „Љубав, вера, нада“, мада не изостаје ни љубав према сремачкој, односно тамбурашкој музици о чему сведочи и прва награда на Сабору песме и лепоте који је одржан у Доњем Товарнику.

Подсетимо, током децембра сваке недеље се са почетком у 19.00 часова премијерно емитују културно – образовни и уметнички садржаји који су снимљени у складу са прописаним епидемиолошким мерама. Током целог месеца отворена је и изложба професионалних фотографија Душана Петковића у холу КЦ, а до краја месеца емитоваће се и позоришна представа и концерт класичне музике.

Извор: Општина Пећинци