ВЕК ПОСТОЈАЊА „БАНАТСКОГ УРУГВАЈА“

Фудбалски клуб „Делија“ из Мокрина, пригодним програмом, обележава стогодишњицу постојања. У галерији сеоског Дома културе, Удружење “Раша Попов“ и Месна заједница, уприличили су изложбу фотографија, које обухаватају период од 1922. године, када је основан клуб, потом ће у среду, 7. септембра, бити одиграна пријатељска утакмица против суботичког “Спартака“, док ће за сеоску славу, 21. новембра, бити представљена књига “Сто година фудбала у Мокрину“. Фудбалски клуб „Делија“ основан је 28. августа 1922. године. У Краљевини Југославији се у периоду од 1929. до 1933. године такмичио у другом и трећем рангу, играјући квалификације за државно првенство, као један од најбољих тимова. Од 1948. до 1970. године носио је име „Црвена звезда“. Циљ руководства клуба је да се “Делија“ први пут пласира у Војвођанску лигу и оствари историјски успех. Свечаности су, поред великог броја гостију, присуствовали Јелена Бакић, председница Спортског савеза Кикинде и Богдан Тасовац, секретар Секретаријата за јавне службе, удружења грађана и верске службе.

“Интересантно је да су тридесетих година прошлог века, после првог Светског првенства у фудбалу, Фудбалски клуб Делија звали банатски Уругвај, јер је тада био најбољи клуб у Банату. Захвални смо им на томе што промовишу спорт и здрав начин живота, што је веома значајно и за Мокрин и за Кикинду“, рекао је Тасовац.

Клуб је и после сто година постојања све време активан и такмичи се:

“Овом изложбом слика хтели смо да прикажемо шта све ово село има. Сви смо поносни на овај јубилеј и на прославу, јер је то нешто што Мокрин стварно залужује“, рекао је Даријан Симић, председник ФК “Делија“.

Циљ надлежних у клубу је да се мокрински тим пласира у виши ранг:

“ Делија се до сада никада није такмичио у војвођанском рангу, тако да ћемо сада покушати да постигнемо тај историјски успех. У оквиру обележавања јубилеја, предвиђена је ревијална утакмица против суботичког Спартака, а представићемо књигу о сто година фудбала у нашем селу“, додао је Дејан Ивановић, председник Савета Месне заједнице Мокрин.

Извор: Град Кикинда