VELIKA POTRAŽNJA ZA MANGULICAMA

Zahvaljujući Slaninijadi, u Kačarevu veliki broj domaćinstava gaji svinje. U Kačarevu se gaje i mangulice, a najveći proizvođač je Dušan Kondić, koji je u tom poslu nasledio svoje roditelje. 

Mangulice jedu isključivo domaću hranu. “Hranimo ih sa žitom, ječmom, kukuruzom, zob, ovas, samo sa domaćom hranom”, kaže Kondić.

Ovaj uzgajivač mangulica pravi sve mesne prerađevine, a za predstojeću Slaninijadu pripremio je 300 kilograma kobasica, 400 kilograma slanine i još pečenice, švargle, čvarke i mast. Sve je zdravo i kvalitetno, a dokaz je i nagrada za najbolju slaninu pretprošle godine.

“Sad smo zaklali 20 svinja, osušili smo to, stavili na promaju i još desetak dana treba tako da stoji”, kaže Kondić.

Dušan, kao ni ostali uzgajivači, nema problem sa prodajom. Na tržištu je velika potražnja, pa su njegovi planovi da kad ode u penziju za nekoliko godina proširi proizvodnju. Hoće da gaji 50 svinja i napravi pečenjaru, čime će zaokružiti proizvodnju.

Izvor: RTS