VELIKA ZLATNA MEDALJA ZA TEHNIČKU ŠKOLU IVAN SARIĆ

„Ko hoće, nađe način. Ko neće, nađe opravdanje.“
                                                                  Pablo Pikaso

U svojoj dugoj istoriji Tehnička škola „Ivan Sarić“ je ponela mnoge nagrade. Najveća od svih je, svakako, uspeh naših učenika na svim poljima razvoja. Međutim, poslednjih godina  se posebno ističe prepoznavanje kvaliteta naše ustanove od strane relevantne stručne javnosti, a samim tim i društvene zajednice zbog koje, zapravo, i postojimo, navodi subotica.info.
Nakon velikog priznanja „Dr Đorđe Natošević“ koje je naša škola osvojila 2017. godine, Međunarodni sajam obrazovanja „Putokazi“ je ove godine Tehničkoj školi „Ivan Sarić“ dodelio VELIKU ZLATNU MEDALjU za kvalitet rada u obrazovanju. Put do medalje nije lak ali u sebi sadrži i koncipira nagradu samu. Kada se progres postavi u žižu interesovanja nagrada dolazi prirodno i očekivano, kao posledica uloženog napora.
Naša škola je u otežanim uslovima, pored ostvarivanja obrazovno-vaspitnog rada  na daljinu, organizovala i snimanje časova za RTS Planetu i Mađarski nacionalni savet, te pružala podršku ostalim školama u procesu snimanja edukativnih časova. Od marta prošle godine do danas je oko pedeset naših nastavnika uzelo učešće u ovom vidu ostvarivanja obrazovnih ciljeva i na taj način su široj društvenoj zajednici predstavili svoje didaktičke i stručne veštine. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) su tim povodom podržali našu školu uručenjem sredstava za izvođenje multimedijalne nastave (pametna tabla, televizor i projektor), a u cilju ostvarivanja kvalitetnog obrazovnog rada sa učenicima.
Takođe, u okviru projekta Nemačke razvojne saradnje „Dijalog o zapošljavanju mladih, inicijativa i dualno obrazovanje“ naša škola je svrstana među pet srednjih stručnih škola iz Srbije koje su dobile opremu u cilju unapređivanja uslova za realizaciju teorijske i praktične nastave, te neformalnih obuka za nezaposlena lica. Škole koje učestvuju u projektu obrazuju učenike u područjima rada mašinstvo, elektrotehnika i tekstilstvo, pa su u skladu sa tim nabavljene CNC mašine, oprema za zavarivanje, setovi za mehatroniku, elektro i IT oprema, a na osnovu liste prioriteta koju su škole formirale u skladu sa svojim potrebama i obrazovnom ponudom.
Svi nastavnici naše škole su prošli obuku za rad na platformama Gugl učionica i Majkrosoft Tims zahvaljujući projektu Nemačke razvojne saradnje (DECIDE) koji realizuje GIZ. Koristeći ove platforme, a prvenstveno Gugl učionicu, nastavnici su omogućili svojim učenicima neprekidno ostvarivanje obrazovno-vaspitnog procesa i u uslovima prelaska na onlajn nastavu zbog epidemije korona virusa.
Poseban ali savladiv izazov za Školu predstavljala je organizacija učenja kroz rad u kompanijama sa kojima sarađujemo u okviru dualnog obrazovanja.
Pored svega navedenog, naša škola je uzela ulogu koordinatora projekta „Let’s Make Ideas Happen“ u okviru najvećeg obrazovnog programa Evropske unije, Erazmus+. U navedenom projektu pored Srbije učestvuju Turska, Rumunija, Severna Makedonija i Portugalija.
Naporima da se obezbedi zadovoljenje obrazovnih potreba dolazećih generacija, te podrškom i savetovanjem učenika koji su kod nas stekli svoje diplome, Tehnička škola „Ivan Sarić“ nepokolebljivo prati i ostvaruje svoju misiju i viziju, a samim tim i dokazuje svoj kvalitet.

 info: Zagorka Aradski Ivanović

Izvor: subotica.info