ВЕЛИКИ КОНЦЕРТИ АНИП-А „БРАНКО РАДИЧЕВИЋ“ – ПЕДЕСЕТ ГОДИНА СА ВАМА

Низом концерата у Културном центру „Брана Црнчевић“ Ансaмбл народних игара и песама „Бранко Радичевић“ Рума обележио је велики јубилеј – 50 година постојања. Тим поводом организована су три концерта, дечијег састава, народног оркестра и извођачког састава, на којима је око 200 чланова приказало сву лепоту нашег фолклорног стваралаштва, пружило осврт на историју, успешне године рада Ансамбла и богату културну баштину. 

Ансамбл народних игара и песама „Бранко Радичевић“ од оснивања у Руми 1969. године свој уметнички рад темељи на основним начелима сценског аматеризма и неговању аутентичности српског фолклора. У АНИП-у су тада били и сада су удружени деца, ученици, студенти и одрасли, а акценат је на васпитању у духу хуманих односа и љубави међу људима, равноправности и заједништва међу народима те упознавању и међусобном прожимању култура. Подсетимо да је управо због рада на промоцији традиције и румске општине Ансамбл народних игара и песама „Бранко Радичевић“ добитник овогодишње повеље коју је поводом славе града доделила Општина Рума.

„Поводом 50 година оснивања и рада АНИП-а сва наша деловања ове године су посвећена овом великом јубилеју под називом „50 година са вама“. Сам назив недвосмислено говори да је АНИП од свог почетка, па ето и до данас, нарочито гајио осећај припадности свом граду, својој Руми. Румска повеља је управо доказ да је наш град, да су наши Румљани препознали ову нашу припадност, али и наше циљеве, који су постављени његовим оснивањем, а који се и данас поштују и негују: очување фолклорне баштине српског народа кроз изворну народну игру, обичаје, ношњу, народне инструменте и народну песму. Не мање значајани циљеви су развој и пропагација аматерског стваралаштва у нашој средини, популаризација оваквог начина културног уздизања међу младима“, истакла је председница Управног одбора АНИП-а, прим. др сц. мед. Јадранка Равић.

И ова година обележена је бројним наступима, фестивалима у земљи и иностранству, као и низом активности посвећеним великом јубилеју, укључујући и велику изложбу која је пре неколико месеци организована у Културном центру. Три наступа у КЦ-у су круна обележавања вредног јубилеја – 50 година успешног постојања и рада, сматра Стеван Ковачевић, председник СО Рума.

„50 година рада АНИП-а је 50 година ентузијазма, љубави, посвећености културно уметничком аматеризму и неговању нематеријалне културне баштине нашег народа, али то је и прича о генерацијама Румљана који су започињали, стасавали и сазревали у овом друштву дајући допринос његовом раду. И ови програми показали су сав раскош и таленат којим располаже друштво и његови чланови, ово друштво је веома успешно представљало румску општину и на сваком свом наступу, поред велике позитивне енергије коју су слали, они су проносили и име нашег града и зато су они ове године добили Румску повељу као једну од највећих награда за допринос развоју и промоцији румске општине“, рекао је Ковачевић.

Око две хиљаде грађана присуствовало је концертним вечерима, што је још једном потврдило колико Румљани поштују, цене и воле АНИП „Бранко Радичевић“.

Извор: Општина Рума