VELIKI USPEH GRADSKOG DEČJEG HORA KULTURNOG CENTRA ZRENJANINA NA OVOGODIŠNJEM FESTIVALU FEDEHO GRADSKI DEČJI HOR KULTURNOG CENTRA ZRENJANINA OSVOJIO TRI PRVE I JEDNU SPECIJALNU NAGRADU

Na XIII  Festivalu horova dece i mladih  – FEDEHU, koji je održan od 16.do 18.maja 2024.  godine u Dečijem kulturnom centru Beograd, Gradski dečiji hor Kulturnog centra Zrenjanina postigao je izuzetno veliki uspeh, osvojivši čak TRI  PRVE NAGRADE i jednu specijalnu nagradu :

Nagrada za NAJBOLJEG KOREPETITORA TINU NIKOLOVSKI

PRVA Nagrada za NAJBOLJE izvedenu UMETNIČKU KOMPOZICIJU

 (“Radoznala pesma” – Dejan Despić)

PRVA Nagrada za NAJBOLJE IZVEDENU DUHOVNU KOMPOZICIJU (“Svjati Bože” – Irina Denisova, solista Milica Milisavljević). 

Hor je dobio i specijalnu NAGRADU PUBLIKE.

 

Tim povodom Senka Milisavljević, dirigentkinja hora navela je sledeće:

“Ove godine na Fedeho festivalu naš dečiji hor je posebno zablistao i uzdigao se u sam vrh najboljih horova iz Srbije, ponajviše zbog svoje interpretacije veoma zahtevnih kompozicija u kojima je posebno zapažena uloga korepetitora. Umetnički doprinos i zajedničko muzuciranje  pijanistkinje Tine Nikolvski i dirigentkinje uz njihovo jasno međusobno razumevanje i osećanje muzičke fraze i odnos sa horom čine jedinstvenu umetničku celinu koja se itekako čula i prepoznala od strane stručnog žirija. Nagrada za najboljeg korepetitora Festivala upravo je otišla u ruke našoj Tini Nikolovski.

Prva nagrada za najbolje izvedenu umetničku kompoziciju odnosi se na kompoziciju “Radoznala pesma” kompozitora Dejana Despića,  savremena kompozicija modernog harmonskog jezika u kojoj je upadljiv virtuozitet  klaviristknije i odličan dijalog između tema u klavirskoj i horskoj partituri.

Prva nagrada za najbolje izvedenu duhovnu kompoziciju odnosi se na kompoziciju “Svjati Bože” – Irine Denisove, u kojoj je dočarana molitva kroz nežni dečiji troglas i uz solistkinju Milicu Milisavljević.”