ВЕЛИКИ УСПЕХ СЦЕНСКОГ СТВАРАЛАШТВА ПЕЋИНАЧКОГ КУЛТУРНОГ ЦЕНТРА

Две представе рађене у продукцији Културног центра Пећинци под покровитељством пећиначке локалне самоуправе освојиле су седам награда на 30. Војвођанском фестивалу нових театарских форми и монодраме који је од 5. до 9. јуна одржан у Бачкој Паланци у организацији Културног центра општине Бачка Паланка и Савеза уметничког стваралаштва аматера Војводине.

Вршилац дужности директора КЦП Слободан Станковић рекао је да су освојене награде резултат дуготрајног рада и залагања, као и улагања у сценско стваралаштво.

“Сценско стваралаштво, поготову код деце и младих у нашој општини је на завидном нивоу што показују освојене награде, али и број чланова који похађа драмску секцију која је потпуно бесплатна за сву децу са територије наше општине. Поред тога што смо домаћини најбољим дечијим ансамблима који се баве глумом, од прошле године се управо у нашем месту одржава едукација руководиоца драмских секција из читаве Војводине” – каже Станковић, и додаје да фукницонисање секција, између осталог и драмске, не би било могуће без финансијске подршке пећиначке локалне самоуправе.

Камерна дуодрама “Игре у песку” рађена по тексту Михала Валчака у адаптацији и режији Бојана Наића освојила је треће место у конкуренцији од шест представа, као и диплому за најбољу сценографију, док је жири публике Теодору Ђукић и Алексу Влаинића наградио дипломама за глумачка остварења у представи.

“Када смо почели да припремамо ову представу, имали смо један циљ: да подигнемо ниво свести публике о проблему који нас је нажалост задесио. Порука коју шаљемо овом представом је потреба да се заинтересујемо за живот деце како би их правилно и правовремено посаветовали. Најважније од свега је то што представа подстиче потребу деце за разговором са најближима и искрено разумевање њихових потреба” – рекао је Бојан Наић, коме је ово био редитељски деби.

Црнохуморна камерна монодрама “Косана, удовица овдашња” рађена по тексту Ђоке Филиповића у драматизацији и режији Слободана Станковића на поменутом фестивалу освојила је диплому за иновативност, као и диплому за најбољу драматизацију, док је жири публике Мериму Радивојевић која тумачи лик Косане наградио дипломом за најбоље глумачко остварење у представи.

“Награде су само потврда да су се уложено време и труд исплатили. Прави показатељ да ли је нешто добро или не јесте публика која се не да преварити, јер сваки гледалац на крају својим аплаузом награди оно што је добро. Захтевно је било дочарати жену сремачког менталитета, свима добро познату у свом окружењу, која је ситуацију у којој се нашла претворила у приватни бизнис” – казала је Радивојевић.

Обе представе су на такмичарским фестивалима у Беочину и Бачкој Паланци освојиле укупно седамнаест награда од којих шест фестивалских и једанаест глумачких.

Извор: Општина Пећинци