ВЕРНИЦИ ОБЕЛЕЖАВАЈУ УСКРС ПО ГРЕГОРИЈАНСКОМ КАЛЕНДАРУ

Хришћани, који време рачунају по Грегоријанском календару, прослављају највећи хришћански празник – Ускрс, који симболизује победу живота над смрћу. У цркви Светог Фрање Асишког у Кикинди верници су присуствовали ускршњој миси, коју је служио жупник Ласло Бевиз, а потом су глумци дечјег позоришта “Лане“ делили ускршња јаја. Миси су присуствовали Младен Богдан, председник Градског парламента, Шандор Талпаи, помоћник градоначелника и Мелита Гомбар, чланица Градског већа.

“Свим верницима римокатоличке вероисповести честитам Ускрс са жељом да овај велики празник проведу у миру, благостању и љубави у кругу својих породица. Нека овај празник донесе све најбоље нашим суграђанима који га славе, а на нама је да заједничким снагама допринесемо развоју Кикинде и учинимо је још лепшим местом за живот“, рекао је Богдан.

Први мрсни залогаји су васкршња јаја која се, према древном обичају, фарбају у црвено, као симбол проливене крви Христове. Јаје представља симбол обнавлања природе и живота, а ускршње црвено јаје значи радост и за оне који га дају и за оне који га примају. Прво обојено јаје оставља се на страну до идућег Ускрса и зове се „чуваркућа“:

“Свим верницима који Ускрс обележавју по Грегоријанском календару честитам овај велики празник уз жељу да нам донесе обиље љубави, мира, радости и благостања. Нека нас овај празник као симбол обнове и новог почетка подсети на важност вере и оснажи духовне вредности заједништва, међусобног поштовања , уважавања и толеранције“, додала је Мелита Гомбар, чланица Градског већа задужена за националне мањине, равноправност полова и бригу о породици.

Извор: Град Кикинда