ВЕРНИЦИ ПРОСЛАВЉАЈУ БОЖИЋ ПО ГРЕГОРИЈАНСКОМ КАЛЕНДАРУ

Римокатоличка црква, протестантске и Англиканска црква, као и неке православне цркве које су прихватиле ново рачунање времена, прослављају Божић. Свету божићну мису поноћку у Римокатоличкој цркви Светог Франциска у Кикинди служио је бискуп, Ласло Бевиз, а свечаном догађају, који је директно преносила Радио-телевизија Војводине, присуствовао је и Никола Лукач, градоначелник Кикинде са својим сарадницима.

“Грађанима Кикинде који Божић прослављају по грегоријанском календару желим да у кругу својих најмилијих обележе овај најрадоснији хришћански празник. Желим свима пуно радости, весеља, личног успеха и да заједно креирамо још бољи животу нашем граду. Нека овај велики празник буде прослављен у топлим домовима са осмехом на лицу“, поручио је градоначелник.

За божићне празнике велика пажња посвећује се и јелци, која има посебно место у свакој породици, а поклоне добијају деца која рецитују, певају и свирају божићне песме:

“Велико ми је задовољство што смо били у прилици да присуствујемо поноћној миси и јако ми је драго што смо опет у могућности да на овако леп начин обележавамо овај највећи празник. Желим свима који по грегоријанском календару прослављају Божић мир, љубав и да чувају своје најмилије“, истакла је Рамона Тот, чланица Градског већа.

У кућама верника Римокатоличке цркве венац-адвент је исплетен од сламе и борових гранчица, украшен пурпурним врпцама и има четири црвене свеће, због четири недеље поста, које се пале једна по једна, сваке недеље уочи Божића:

“Верници почињу да славе најрадоснији хришћански празник, рођење Исуса Христа. Трудили смо се да припремимо квалитетан програм како би грађани Кикинде могли да виде како је лепо бити хришћанин. Желим свима који славе да дан проведу у миру, здрављу и весељу у кругу породице“, додао је Ласло Бевиз, бискуп у Римокатоличкој цркви Светог Франциска у Кикинди.

Извор: Град Кикинда